Блог на Васил Тошков

Излизане от Google SandBox след Google Ping

Миналата седмица ми се случи доста странна случка с моя сайт за почистване, който давам под наем. При стартирането си сайтът влезе в Google SandBox, въпреки че домейнът не беше регистриран до сега. След преместване на хостинга, една седмица след това - нещата се оправиха.

После последва много агресивна SEO оптимизация от моя страна - признавам си, че прекалих малко. Накрая сайтът отново се озова в Google SandBox. Реших да не предприемам нищо поне две седмици с надеждата, че е станала грешка и нещата ще се оправят от самосебе си.

След няколко дни реших да публикувам пост в сайта, в който да обясня възникналата ситуация и чудо - две минути след публикацията сайтът си зае позициите, както си беше. След 48 часа, обаче, отново изчезна и след втори експериментален пост, отново се появи за минути.

Вчера сайтът отново изчезна в резултатите, но днес виждам, че се е оправил от самосебе си. Възможните причини за това явление според мен са две. Едната е преминалия наскоро Google PageRank Update. Втората причина е в поставянето на много връзки за кратко време към сайта.

Въпреки всичко, аз не мога да си обясня, защо след Ping сайтът се изважда от SandBox. Може би някакъв алгоритъм за класиране на статии се активира и взима приоритет над алгоритъма на Google SandBox. И тъй като статиите се класират за кратко време - до 1-2 дни падат в резултатите и с тях и сайтът.

Имам един друг сайт в SandBox - пак нов домейн, безпричинно наказан от доста време. Никакви премествания на сървъри и молби до Google не можаха да го оправят. Ще се опитам да качвам на него съдържание и да Ping-вам ръчно към Google. Може да вземе да се оправи... поне за малко.