Блог на Васил Тошков

Остарели и слабо ефективни SEO техники

SEO-то е доста динамична наука, както е и цялата Информатика. Тоест има правила и техники, които някога са били основни, а сега са второстепенни, дори вредни. Това е напълно нормално, като се има предвид, че повечето хора наричат SEO-то "манипулиране на търсачките", а самите търсачки естествено се борят против манипулации.

Първата остаряла SEO техника, с която ще започна е метатага "keywords". Преди години това беше най-важното за едно SEO - да изсипе всички възможни ключови думи в този метатаг. Препоръчваше се, ако не се лъжа, дължината му да не надхвърля 1024 символа. Аз тогава се събирах в 150 символа. Сега поради злоупотреби не си заслужава да се обръща внимание на този таг.

Общо взето всякакви метатагове вече нямат особено значение за търсачките, поради лесната им манипулация. Това е скрит текст или се казва на търсачката какво да прави. Google нито обича скрит текст, нито обича някой да му казва какво да прави. Единствено description метатага е полезен и то не толкова от SEO гледна точка, а в това потребителят да получи смислено описание на страницата.

Втората остаряла техника е масовата регистрация в търсачки, портали и най-вече директории. Повечето сайтове от този род са наплашени да не им "изтече" рангът и масово слагат nofollow или използват редиректи за изходящите си връзки. Рангът на вътрешните страници от друга страна при тези сайтове е прекалено нисък и в повечето случаи страниците са в Supplemental Results.

Въпреки всичко, има много качествени портали и директории, които дават качествена връзка на тези, които го заслужават. По-добре в днешно време човек да се съсредоточи в намирането на такива качествени директории, отколкото да регистрира масово и да губи време. Новите директории също са полезни, но и те един ден изчезват и/или се комерсиализират.

Третата остаряла SEO техника, на която искам да обърна внимание е масовото купуване на връзки. По темата съм писал и преди. Накратко: Google вече гледа прекалено много релавентността на връзките и позицията на самата връзка. Много от директориите, които продават връзки с добър ранг, вече са баннати. Рано или късно всеки сайт, който продава връзки, бива наказван.

Следващата остаряла според мен SEO техника е удебеляването и накланянето на шрифта на ключови думи/фрази. Значимостта на това форматиране е сведена до минимум и е по-добре човек да форматира само там, където наистина има нужда. Въпреки всичко, аз по навик удебелявам само веднъж основната ключова дума/фраза на сайта. Най-вече при първото или второто й срещане в текста.

Това са остарелите и слабо ефективни SEO техники, за които се сещам в момента. Разбира се, има и още. Моят съвет е когато четете материал или публикация на тема SEO, да се уверите, че всичко описано като техники и методи е все-още валидно. Тази статия най-вероятно ще има продължение след време с поредните неутрализирани от търсачките техники за SEO оптимизация.