Блог на Васил Тошков

Помагат ли старите домейни при SEO?

Безспорно е, че Google отдава огромно значение на старостта на един сайт при SEO-то му. Но какво се случва, когато даден домейн изтече и отново бъде регистриран? Запазва ли се историята му или се занулява? Над тези въпроси ще разсъждавам в този пост.

Има две теории за това как Google отчита старостта на един домейн. Първата е, че гледа какво пише в WHOIS информацията за домейна. Втората е, че историята за един домейн започва да тече от момента, в който той бъде достъпен да първи път.

Аз лично съм привърженик на втората теория. По мои наблюдения вече дропени домейни се класират много по-добре от такива, регистрирани за първи път. Много хора смятат, че е обратното и предпочитат да развиват нов домейн, вместо да рискуват със стар.

Старият домейн крие и някои рискове. Възможно е той да е банван от Google, да е в черния му списък, общо взето да има черно минало. От друга страна обаче домейн с дълга история е огромно предимство за SEO-то и спестява много ресурси при оптимизацията.

Според мен историята на един домейн започва да тече в момента, в който търсачката влезе за първи път в него. Оттам нататък и да се дропи домейна - ще се деиндексира за 1-2 месеца, ако се регистрира веднага след това. За този период всичките му статистики в Google Webmaster Tools се запазват.

А щом те се запазват, значи Google помни домейна, следователно историята му не се е загубила. По мои наблюдения тези статистики се помнят до една година след изтичането на домейна. Съветвам да не се взимат домейни, които са дропени повече от година.

И все-пак всичко е относително и въпрос на късмет. Лично аз бях изумен, когато придобих axeny.com (домейн с история от 2000-та година). Класира се за по-малко от 2 месеца за думите, които желаех без особено количество връзки. В момента без връзки от мен е с ранг 4 и отново лидер в нишата си.

Въпрос на личен избор е дали ще се заложи на стар или нов домейн. Аз при всяка възможност залагам на стари домейни и до сега не съм бил разочарован. Има и противници на теорията за старите домейни - не споря. Поне за сега на мен ми вършат по-добра работа.