Блог на Васил Тошков

Платформата NXT – криптовалута, псевдоними и други възможности

NXT

NXT (Next) e криптовалута/платформа от второ поколение. Базира се изцяло на концепцията Proof-Of-Stake. По този начин решава много от проблемите на платформите преди нея. Примерно системата е много по-устойчива на атаки от типа 51%.

Друго характерно за NXT е, че е изградена от нулата. Не се базира на други криптовалути и платформи. Резултатът е иновативен уеб базиран интерфейс. Всичко се случва в браузъра на клиента чрез локален сървър. Иновативен е и начинът на работа и съхранение на частните ключове на потребителите.

NXT не е само криптовалута, а децентрализирана платформа, предоставяща следните функционалности:

Криптовалути

Криптовалута с голяма скорост на транзакциите. Нов блок се генерира средно на 1.5 минути. Платформата дава възможност всеки лесно да създаде собствена криптовалута върху нея, цената на която да се определя от пазара.

Акции

Платформата дава възможност на компаниите да емитират свои акции. След това потребителите могат да закупуват тези акции и да ги търгуват помежду си. Благодарение на децентрализирания характер на платформата, никой не може да се меси в тези процеси, да ги спира или таксува.

Пазар

Платформата дава възможност търговци да продават своите стоки и услуги. Няма ограничение на нещата, които могат да се продават в системата. Никой не може да спре дадена стока от продажба. Потребителите могат да бъдат анонимни, ако пожелаят.

Лични съобщения

Акаунтите в NXT могат да си разменят криптирани лични съобщения, без да зависят от трета страна. Системата гарантира, че никой не може да подслушва или спира кореспонденции, дори правителствата. Максималната дължина на съобщение е 1000 байта.

Система за псевдоними

Alias системата дава възможност в блок веригата да се запазват данни от тип ключ-стойност. Всеки ключ (псевдоним) може да сочи към адрес в системата, URL адрес на уебсайт или да има друга произволна стойност. Тази стойност може да съдържа и DNS сървъри. Това дава възможност имената да се използват за домейни. Последните намират приложение в различни проекти.

Примерно децентрализирания Интернет проект Hyperboria разчита на NXT за своите домейни. Имената освен за домейни, често се използват и за съкращаване на дълги URL адреси, телефонни номера, физически адреси и други. Има разширения за популярните браузъри, чрез които псевдонимите могат да пренасочват към адресите от стойността си. Примерно nxt:peername пренасочва към https://peername.com

За разлика от другите подобни платформи, при NXT всички наименования са без префикси. Тоест не се делят на различни пространства от имена. Това прави псевдонимите уникални и ценни. Може от сега да запазите вашето име или бранд в NXT платформата. След което да го насочите към сайт, мейл адрес или към каквото пожелаете.

Регистрирайте лесно своя NXT псевдоним или бранд чрез услугата PeerName.

This article in English: NXT Aliases and Ecosystem