Блог на Васил Тошков

Оживление след нова година

Първо искам да честитя новата 2008 година на всички и да Ви пожелая успехи във всяко едно начинание! Аз я посрещнах в компания с приятели в къща до Стара Загора. Прекарахме си наистина добре, като на другия ден купонът продължи, защото имах имен ден. Имах нужда от подобно разпускане след дългите месеци учене и работа.

По принцип декември месец ми е страшно натоварен (съдя от предишни години), но миналият декември не беше нещо особено. Работих си главно по мои и партньорски проекти, като не чувствах голямо натоварване. Това беше предпоставка и да ми дойдат много нови идеи, които ще реализирам за в бъдеще, да се надяваме тази година.

На трети януари тази година (вчера), за първи път влязох в Интернет, за да си видя нещата. За мое не голямо учудване, всичко беше замряло предните няколко дни, като само един от сайтовете ми имаше завиден брой посещения и на 31-ви и на 1-ви. Странно, какво са правили хората там, но не ме и интересува.

При останалите сайтове се забелязваше рязък спад на трафика, който клонеше към нула. В блогосферата също нямаше нищо ново, освен връзките от del.icio.us, които пускат някои колеги. Имаше и ентусиасти, които бяха публикували още в първия ден на новата година, което си е направо професионализъм.

И изведнъж на трети януари всичко оживя. Сайтовете възстановиха посещенията си, а телефоните ми зазвъняха както обикновено. Изглежда всички изведнъж излязоха от почивката и превключиха на вълна работа. Най-голямо оживление при мен се наблюдаваше при сайта Kyrti.com. Пак искат да го купуват, да го наемат и т.н.

Вече не им се вързвам и просто им пращам една банкова сметка. Ако от банката ми пратят SMS, че има парички или случайно мерна парички в акаунта ми за Интернет банкиране - давам им един FTP достъп и да се оправят. Те така или иначе всичките къртачи си имали дизайнери и им правели сайт за 2 часа :) Даже и от SEO разбирали колегите.

Активираха се и клиенти за SEO оптимизация, най-вече сферата недвижими имоти. Не им се дадох и този път и устоях на поредните примамливи предложения да ставам милионер. Имам няколко заявки за изготвяне на сайтове, което най-много ме радва. Не знам защо, но работата ми харесва. Повечето пъти им спретвам сам CMS-ите, а когато имам време им режа и дизайните.

Дано всичко върви така, както тръгна вчера. Дано има достатъчно работа в Интернет за SEO-тата, дизайнерите и програмистите. По принцип в края на новата година си поставям цели за следващата. Този път не беше така, защото целите бяха поставени много преди това. Днес пак е лудница. Имах няколко срещи и изкарах някой лев още през първия си работен ден.

Малко съм се откъснал от SEO-то и се занимавам с едни други далавери, за които скоро ще разправям и тук. Залягам и над програмирането, защото все не мога да намеря някой кадърен програмист да ми реализира съответната идея (трудно им се вижда) и накрая повечето неща сам си ги правя. Само трябва да имам време.

Много се разприказвах, а след малко ме чака едно невероятно преживяване в Интернет - ще играя отново на търг за един бинго домейн. Ако го взема - отивам да празнувам с едни гости от Англия и пак може да ме хване липсата :) Лошото е само, че утре ме чака много работа и пътуване.