Блог на Васил Тошков

Преструктуриране на сайт (блог)

Вчера реших да преструктурирам два мои блога, защото връзките на статиите им не ме удовлетворяваха. Единият сайт беше много известен и посещаван, другият е този. Подобна промяна ми се струваше рискована, защото първият сайт имаше няколко статии, които се класираха много добре с ключовите си думи.

По принцип в такава ситуация се пренасочват старите връзки с грешка тип 301 към новите, но в първия случай това нямаше как да стане, защото връзките бяха на кирилица. Поне аз не успях да подкарам Apache-то да ги захапе и да ги пренасочи. От друга страна, публикациите в блога бяха прекалено много и ме чакаше голямо писане.

Какво направих: и в двата блога влязох в съответния контролен панел на WordPress за управление на връзките и просто ги промених както аз ги искам. Качих и нови карти sitemap.xml на сайтовете и започнах да чакам. 24 часа след това установих, че при първия блог над 80% от старите връзки ги нямаше и бяха заменени с новите им еквиваленти.

При текущия блог положението е по-лошо, просто защото още не е разработен и бота на Google не стои постоянно тук. Но като цяло е впечатляващо за колко малко време се индексираха новите структури и изчезнаха старите такива. Даже статиите, които се класираха добре в първия блог си бяха на мястото в SERP-а с новите си адреси.

От всичко това си правя извода, че от Google са усъвършенствали системите за откриване на дублирано съдържание и оценяване кой е първоизточника и кое е копието. Това като цяло е добре, когато се отнася за преструктуриране на сайтове. Но дали няма да даде предимство на тези, които копират съдържание?

Примерно имаме блог, който бива копиран от някой друг сайт (блог). Ако от нашият блог поради някаква причина изчезнат статии или си сменят адресите, то дали няма за първоизточник да бъде обявен сайтът, който ни копира? Да се надяваме, че от Google са предвидили ситуацията и това не се случва.