Блог на Васил Тошков

Моята философия за връзките и SEO

Интернет доста се промени и продължава да се променя с годините. Вече рядко се наблюдават самодейни сайтчета на FrontPage с мърдащи gif-ове в тях, например. Начинаещите вече си инсталират готов CMS с шаблонен дизайн и започват да творят от едно привидно по-високо ниво. Много са промените, които настъпват. Най-значимите за мен са промените в начините, по които използваме връзките.

Едно време много ме кефеше сайтът на локания ми Интернет доставчик и без каквато и да е полза го линквах от един от тогавашните ми сайтове. Общо взето на всеки проект сядах и правих страница или секция "Връзки", в която слагах връзки към най-значимите сайтове от съответната ниша. Това беше полезно за потребителите, а и получавах някоя друга връзка от сайтовете, към които сочих.

Сега вече е рядкост някой да линкне някой сайт за това, че просто го харесва. Идеята на всички се превръща в това да се събират колкото се може повече и повече връзки и да се дават колкото се може по-малко. Това естествено е продиктувано от лесният начин, по който се лъжеше Google едно време, когато види много връзки към даден сайт. Сега това не върши същата работа и хората ги е страх, да не им "изтече" рангът.

Но купуването на връзки не спира, а напротив - в разцвета си е. Няма нищо лошо в това, но номерът вече не минава така, какво преди. Да, можеш да позиционираш сайт само с купуване на връзки, но според мен е много по-лесно просто да се погледне по-социално на нещата. С малко, само с няколко тематични връзки и добра структура могат да се направят чудеса и скоро ще го докажа с една SEO оптимизация.

И не е необходимо тези няколко връзки да се купуват. Ако даваш - ще ти дадат, е казал народът. Примерно с този SEO блог - еми аз не съм купувал връзки. Дори не съм му слагал връзки, освен от Cloxy. Но за сметка на това реших като едно време да линквам това, което ми харесва и е тематично с моя SEO блог. Какво се получи - на последния pr ъпдейт вече съм с ранг 4 и над 4640 входящи връзки.

Хора, като Огнян, Иво, Атанас, Пламен и още много други ме линкнаха без да съм го искал. Ако някой съм пропуснал - да не се сърди - ще му се реванширам. Благодарение на тях този сайт вече се позиционира много добре, дори е пръв за фразата "SEO блог" в google.bg. Ако всеки просто дава връзки към каквото харесва и смята за ценно, тогава Интернет ще е едно много по-добро и полезно място. Дори животното Google ще е доволно :)

Защо да не го направим? Именно в тази насока трябва да са усилията на търсачките в борбата със спама и честно казано Google за сега се справя доста добре. Така ще е и по-лесно на тези, които заслужават и имат какво да кажат и покажат, да бъдат чути. Трябва да се поощряват релавентните връзки, дори размяна на такива. Това спомага за групирането и разделянето на Интернет на социални общности. Помага на хората да търсят и споделят информация.

Затова от този блог ще слагам връзки извън статиите само към сайтове със сходна тематика, които са ми симпатични. Няма да линквам SEO проекти и подобни. Отказвам и предложенията за продаване на връзки от него. В същност, като се замисля, до сега никога не съм продавал връзки. Не съм и купувал за мои проекти, само за клиенти. Трябва да съм щастлив от тези факти :)