Блог на Васил Тошков

Съвети при преминаване към Ubuntu Linux

Минаха вече доста месеци откакто съм само и единствено на Ubuntu Linux. В момента се чувствам много добре - успях да вляза в "правата вяра" изключително бързо и лесно. Може би защото съм Информатик, но не съвсем. Според мен всеки може да се оправи по-лесно на Ubuntu, отколкото на Windows, но това е друга тема.

Спомням си обаче какъв културен шок претърпях първия месец и то просто защото не знаех основни неща или по-точно ги бях забравил. Бяха изминали две години, откакто в университета учихме Linux, нормално е. От друга страна Microsoft ми бяха изкривили представите за света с пълната си липса на стандарти и култура.

Пак се разприказвах, та към идеята ми. В тази статия искам накратко да опиша какви са първите стъпки и промени, които правя на нова Ubuntu инсталация, за да заприлича и да се държи като познатата ни операционна система Windows. Това са изцяло мои виждания и мнение, което, разбира се, не е приложимо за всички.

1. Как да разкарам горния панел на Gnome?

Първото нещо, което прави впечатление под Ubuntu за човек, идващ от Windows, е допълнителния навигационен панел отгоре на екрана. Това е присъщо за MAC и Linux, но аз така и не можах да му свикна. Затова разкарвам горния панел и си слагам всичко необходимо в долния такъв. Десен бутон -> Delete This Panel.

На долния панел отключвам всеки един елемент по отделно - Десен бутон -> Премахване на отметката на Lock To Panel. След това си добавям необходимите ми джаджи - Десен бутон -> Add to Panel.... Отваря се списък със всякакви глезотии, които може да си сложите. След като добавите каквото искате, подредете бутоните - Десен бутон на елемента -> Move. Накрая пак заключвате елементите.

Лесно е, просто малко играчка. Ето как изглежда моят десктоп:

Ubuntu Desktop

2. Смяна на темата по подразбиране

Ubuntu идва с една оранжева тема на графичната среда, която лично мен много ме дразни. По-точно това оранжевото дразни очите ми. Затова предпочитам да използвам стандартната синя тема на Gnome средата - Clearlooks. За целта щракаме с десен бутон на Desktop-а -> Change Desktop Background -> Theme -> Clearlooks.

3. Как се инсталират програми на Ubuntu?

Това беше за мен огромен проблем. Под Windows съм свикнал да си свалям .exe файлове и готово. Под Ubuntu е подобно, само че с .deb файлове. Но рядко се налага да търсите програми в Интернет и да ги инсталирате. Има много по-лесен начин - Start -> Add/Remove

Отваря се удобен и приятен интерфейс. В дясно са категоризирани всички налични програми. Много е важно от полето Show горе в средата да изберете All available applications. Иначе ще виждате само програми, които се поддържат от Ubuntu общността, а те не са ни достатъчни.

В тази хранилка има програми за каквото се сетите. Горе в дясно има удобна и ефективна търсачка. За упражнение, намерете и инсталирайте пакета "mscorefonts". Той ще ни трябва в следващата точка. Слагате отметка на програмите, които искате и когато сте готови, натискате Apply Changes.

4. Как да си оправя шрифтовете в Интернет?

Това беше много трудна задача за мен. Решението е пакета "mscorefonts", който съдържа всички стандартни шрифтове на Microsoft, като Ariel, Verdana, Times New Roman и други. За съжаление дизайнерите ги използват при форматирането на сайтове, а те са собственост на Microsoft и не вървят с Linux по подразбиране.

Ако този пакет не оправи шрифтовете напълно, тогава изпълнете следното: Десен бутон на Desktop-а -> Change Desktop Background -> Fonts и вижте коя от четирите опции за Rendering е избрана. Изпробвайте различни варианти спрямо вида на монитора Ви. За мен на лаптопа най-добре работи Best shapes.

5. Как да си пускам програми за Windows?

Нормално е, когато човек е свикнал с определени програми, да иска да си ги използва и под Linux. За мен такава програма беше Notepad++. Решението е Wine. Това е програма, която не емулира, а направо компилира и изпълнява програми за Windows на Linux система. Това означава, че програмата не работи по-бавно, напротив. След като инсталирате Wine, може да работите с .exe файлове както го правите под Windows.

6. Защо нямам достъп до някои файлове?

Ubuntu Linux е много добре организирана и защитена операционна система, затова достъпът да системните файлове е силно ограничена. Като цяло всеки файл си има собственик, който решава неговия достъп и права. Трудно е с няколко реда да се опиша всичко за файловата система на Linux, затова ще дам само насока - chmod. Не е препоръчително да се пипат файловете на системата.

Това са общо взето стъпките, които правя на Ubuntu, за да ми е удобен и приятен за работа. Ако ми се наложи да правя нещо под Windows - имам си Virtualbox. Лесно се работи с това чудо и общо взето Windows-a е наврян във файл, без собствен дял и особени права. От т.3 вече трябва да знаете как да си инсталирате Wine и Virtualbox. Лично аз така работя, ако някой има други съвети, да споделя в коментарите.