Блог на Васил Тошков

Lenovo ThinkPad SL500

Заглавието говори само за себе си. Купих си още един лаптоп (доста лаптопи ми станаха вече), като този път исках да е нещо по-мощно. Спрях се на Lenovo като марка, защото са наследници на IBM, а вторите доколкото чувам доста добре се разбират с Linux общността. Следователно, купувайки си Lenovo, нямам никакви грижи по отношение на драйвери и подобни за Linux.

Lenovo ThinkPad SL500

И така стана - Ubuntu тръгна като пушка от първия път. Всичко беше разпознато и работи отлично. Единствено операционната система ми предложи да свали по-нова версия на драйверите за NVIDIA видеокартата. Както очаквах и бях предвидил - Ununtu Linux си пасна идеално с новата машина и работи изключително бързо. Отличават се мощният процесор, видеокарта и многото RAM памет.

Lenovo ThinkPad SL500 ми излезе доста евтино удоволствие, поради простата причина, че доларът в момента е нисък и IBM правят промоция на много от продуктите си в България, с цел популяризиране на марката Lenovo. Само преди две седмици, лаптопите от тази серия бяха с по 300-400 лева по-скъпи. Просто много положителни фактори се насъбраха и не устоях на изкушението. Да не говорим, че отдавна имам добри впечатления от марката Lenovo.

Ще напиша малко и за самия лаптоп. Изключително изчистен и стилен дизайн. Много качествена пластмаса и възможност всеки модул да се сваля и сменя удобно. Процесорът не е много бърз (1.8 Ghz), но е двуядрен Centrino, което говори само за себе си. RAM паметта е 800 Mhz и е цели 4 Gb. На мен дефакто повече от 500 Mb не ми трябват, затова махнах и SWAP дяла на Linux - не вярвам да ми се наложи.

Както казах - видеокартата NVIDIA GeForce 9300M поне на мен ми идва прекалено мощна. Аз не играя игри и подобни, затова мислех, че ще остане недоизпечена. В същност, Gnome средата има много глезотийки, които човек може да си пусне и да си направи живота по-весел и цветен. Смятам да се възползвам. Никога до сега не съм имал видеокарта, различна от вградена интелска.

Lenovo ThinkPad SL500 има, не знам как да го нарека, има типичния за ThinkPad серията бутон в клавиатурата, който е алтернатива на тъчпада и мишката. Едно такова червено, клатещо се бутонче. Страшно е удобно, по-удобно ми е от тъчпада, определено. Има и защита на клавиатурата против разливане - отдолу има малки отвеждащи канали, започващи от клавиатурата.

В заключение: Това е един перфектен бизнес лаптоп. Аз, от позицията на обикновен потребител, съм много доволен от машината на този етап. Усещам я много бърза и стабилна. Това на Ubuntu Linux операционна система. Под Windows не знам как ще се държи, най-вероятно няма и да узная. Накрая ще публикувам подробно и всички спецификации на Lenovo ThinkPad SL500:

* процесор: Intel Centrino Core 2 Duo P5670 (1.8GHz, 2MB L2 Cache, 800MHz FSB)
* памет: 4GB DDR2 800MHz
* твърд диск: 320GB, 5400rpm SATA
* дисплей: 15.4" TFT WXGA AntiGlare 1280x800
* видео карта: NVIDIA GeForce 9300M с 256MB собствена памет
* оптично устройство: DVD записващо устройство
* мрежова карта: 10/100/1000 Ethernet controller
* безжични комуникации: Bluetooth, Wireless LAN 802.11 b/g/n
* звукова карта: HD Audio поддръжка
* високоговорители: 2 internal speaker x 2W
* аудио портове: Headphone / Line out, Microphone / Line-In
* камера: 2.0MP Camera
* специални портове: HDMI изход
* четец на карти: 7-in-1 Media Reader (MMC, Memory Stick, Mem Stick Pro, SD ...)
* LenovoCare сигурност:
- Четец на пръстови отпечатъци
- Устойчива на разливане клавиатура
- Rescue and Recovery инструмент за backup
- Надежден дизайн и удароустойчив корпус
* детайли: Express Card 34/54 slot, IEEE1394, 4x USB 2.0, 1x VGA
* батерия: 6-cell Li-Ion Battery 3:30 h
* тегло: 2.8 kg