Блог на Васил Тошков

LED лампи и крушки за осветление на дома

Отдавна се каня да намеря малко време да напиша една история за LED лампите и ето че успях. Всичко започва преди няколко дни, когато неочакван куриер звънна на вратата в офиса и достави на мое име кашонче с няколко LED крушки, една LED лампа и захранвания за тях. Приех ги, като после се оказа, че са подарък от нашите клиенти SunIn с цел да тестваме продукцията.

LED лампи

LED осветление

За фирма Sunstar работим предимно сайтове за слънчеви колектори, но от скоро правим сайтове и за LED осветление, както и за новите на пазара слънчеви колектори за въздух. Общо взето все продукти около зелената енергия и опазването на околната среда. Много съм щастлив при работа над подобни проекти, защото са позитивни и полезни за всички.

Но да се върнем на лампите. Въпросната фирма предлага LED лампи от високия клас, които не могат да се сравняват с тези, до които аз съм се допирал до момента. Фен съм на такива неща от много време, но до момента с LED крушки не можех да постигна желаната от мен осветеност. Искам у дома да се осветявам с тях, както и имах план рекламата на Cloxy в центъра на Стара Загора да бъде осветена по този начин.

С по-качествени лампи нещата започнаха да се получават. Крушката със стандартен цокъл отпред на снимката свети колкото 60-70 ватова крушка с нажежаема жичка, а консумира едва 6.5 вата енергия. Директно отиде в една голяма хартиена лампа от IKEA, която до сега използвахме под надзор с опасения да не се запали.

Сещам се за учебниците по електроника от преди няколко десетилетия, в които се твърдеше, че е невъзможно да се направи син диод, заради прекалено високата честота. Диодите можели да бъдат само червени, жълти и зелени. Когато бях малък баща ми ме заведе в един магазин за електроника и о чудо - видяхме син диод в действие, сложен като на пиедестал над останалите.

После се появиха и бели, ултравиолетови и всякакви други типове диоди с високи честоти. Белите диоди станаха основата на LED лампите, които сега навлизат у нас. Идват скъпи в сравнение с енергоспестяващите крушки с живачна тръба, но имат много по-голям живот, по-екологични са и според мен по-безопасни, ако са направени както трябва.

Светлината е бледо жълта и мека, същата като от крушките с нажежаема жичка. Разликата е, че при LED технологията много по-малка част от енергията се губи като топлина. Произодственият цикъл е също толкова екологичен, поне до колкото съм чел. И за разлика от стандартните енергоспестяващи крушки, при LED технологията няма нужно предварително време лампата да "загрее".

И накрая ще използвам възможността да благодаря на фирма Сън Иновейшън за подаръка!