Блог на Васил Тошков

Kubuntu - една добра алтернатива на Windows

От няколко години се опитвам да мина изцяло на Open Source. С времето изчистих програмите, с които работя, да са само Open Source. Трудно ми беше, но го постигнах за изключително кратко време. Резултатът беше, че значително повиших продуктивността си и си спестих адски много нерви с комерсиални приложения.

Единственото комерсиално приложение ми остана операционната система - Windows. Правил съм няколко опити да мина на Linux, но все неуспешни - винаги нещо ми липсваше. Дори в университета имахме курс по Linux и пак не можах да се прехвърля. Липсващи драйвери, трудна кирилизация, много бяха проблемите.

Вчера реших на стария лаптоп да сложа Kubuntu, така или иначе го използвам само за браузване в Интернет. Бях много приятно изненадан - имаше много промени в сравнение с преди. Опозна ми всички устройства, дори допълнителните бутони на клавиатурата. Имаше Българска фонетична клавиатура и други благинки.

Сега никой не може да ме накара да седна на Windows. Направих си системата перфектна и колкото и да е банално - старата барака върви по-бързо от новия ми такъв с XP. За Vista не искам да говоря. Сложих си Firefox, FileZilla, PHP редактор, някой фонтове от Windows и общо взето от това имам нужда. Има лесен инсталатор на програми.

Сега остава да измисля начин да сложа Kubuntu и на малкия ми Asus EEE PC. Но на него имам няколко проекта на Java и .NET, които трябва да представя и забърсвам всичко. Началото ще е трудно, но няма как. Не ми се робува повече на Microsoft, да им слагам по 4Gb рам, за да работя нормално.

Опитайте Kubuntu - лесно е и безплатно. Щом аз се оправям, значи всеки може. Не знам нито една команда още и разчитам на графичната среда. Може да го пуснете и без да го инсталирате. На сайта им има опция да Ви изпратят безплатно CD, дори пакет дискове, за да раздавате. Аз преди съм поръчвал и пристигаха, сега отново си поръчах новата версия.

Приятно прекарване в една сигурна, некомерсиална и стабилна среда :)