Блог на Васил Тошков

Правила за избор на добро име на домейн

Преди да изберете името на домейна за вашия уеб сайт, имайте предвид някои неща:

Генерични имена или търговски марки?

Много хора смятат, че името на домейн трябва да е генерично – нещо от типа на коли.com, ако продавате коли. Ако търсите кола обаче, вие вероятно имате няколко търговски марки на ум и е по-вероятно да потърсите toyota.com, отколкото cars.com.

Поради тази причина е много важно името на домейна да съответства на името на марката. Името, под което рекламирате продуктите си, е името, което трябва да използвате за своя домейн, защото то е първото нещо, което хората ще потърсят в търсачката. Това име е лесно за помнене и ще бъде по-лесно откриване в Интернет.

Дълго или късо име на домейна?

Името на домейна може да има дължина до 67 знака. Не е нужно да избирате нищо не значещо име, само защото е кратко, като abav.com.

По-късите имена са по-лесни за помнене, по-лесни за изписване и има по-малка вероятност да сгрешите с тях. Някои хора смятат, че дългите имена са по-лесни за запомняне от хората, когато представляват смислово словосъчетание.

Все по-трудно е да се намерят кратки и смислени имена. Тези имена са отдавна продадени. Ако искате кратко име на домейн, търсете такова, което да представлява смислена комбинация от букви.

Дългите имена на домейни, които съдържат ключовите думи на вашия сайт, също имат предимство при търсене в търсачките. Търсачките дават предимство на домейните, които съдържат търсените ключови думи.

Какво трябва да търсите? Търсете кратко име, ако има смисъл, но няма нищо лошо в това името ви да е по-дълго. Все пак избягвайте прекалено дългите имена – те са трудни за запомняне и изписване.

Имена с тире

По отношение на съставните имена, състоящи се от думи, свързани с тире, трябва да имате предвид няколко неща:

Недостатъци:

  1. Посетителите лесно забравят тиретата. Много от тях ще изпишат името ви без тире следващия път, когато пожелаят да посетят сайта ви.
  2. Когато хората препоръчват вашия сайт вербално на приятели, тирето в името на домейна ще доведе до повече потенциални грешки.

Предимства:

  1. Търсачките могат да разграничат ключовите ви думи по-добре и да изведат сайта ви по-напред в резултатите от търсенето за тези ключови думи.
  2. Получавате името, което желаете.

Думи в множествено число, определителен член, притежателни местоимения

Много често, ако името, което търсите не е свободно, регистрарът ще ви предложи алтернативни имена.

Например, ако търсеният от вас домейн site.com не е свободен, могат да ви бъдат предложени подобни имена – mysite.com, thesite.com, sites.com и т.н.

Можете да приемете такова име, но трябва да имате предвид да представяте сайта си с пълното име на домейна му, защото в противен случай посетителите ще пропуснат определителния член или притежателното местоимение и ще отидат на друг сайт. Множественото число не е добра идея, тъй като хората често забравят това и вероятността да отидат на друг домейн и много голяма.

COM, ORG, NET

Ако не успеете да вземете .com домейн, но .net, .org или .bg е свободен – трябва ли да го вземете?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Ако вашият бизнес е регионален и оперира в България, има смисъл да вземете .bg. Този домейн ще подскаже на вашите клиенти, че общуват с българска фирма.

Ако бизнесът ви е международен е по-важно да имате името на домейна, което желаете, било то .net или .org., отколкото име, което не е свързано с вашия бизнес. Домейните .net и .org са доста популярни разширения днес. За някои хора .org все още означава нестопанска организация.

Някои хора се придържат само към .com. Техните предпочитания се аргументират с алгоритмите на браузърите за локализиране на уеб сайтовете при изписване само на името им. Браузърът по подразбиране търси домейните разширение .com, преди да започне да търси .net и т.н. Ако притежавате домейна abv.net, хората, които просто изписват abv в полето на браузъра, ще бъдат отведени в abv.com, тоест при вашите конкуренти. Освен това, хората запомнят името на домейна ви и често по подразбиране изписват .com.

Ако регистрирате домейн, различен от .com, рекламирайте сайта си с пълното му име и с разширението му, за да бъде домейнът ви запомнен от вашите клиенти.

Поради тези причини добра идея е да регистрирате име на домейн преди да започнете бизнеса си, а не обратно.

Децентрализирани домейни

Напоследък стават популярни и домейни от алтернативни зони. Примерно .BIT , който се базира на системата Namecoin. Тези домейни още не се отварят на повечето браузъри, но технологията зад тях е обещаваща на фона на цензурата и следенето, които се увеличават в Интернет.

Те решават именно проблемите на текущата мрежа: цензура, кражба на домейни, сертификати, анонимност... Така че е добра идея да запазите от сега името си и в тези зони. Примерно услугата PeerName предлага регистрация на децентрализирани домейни на ниски цени.