Блог на Васил Тошков

Линкове от вътрешни страници на сайтове

Тази статия е допълнение на статията Всичко за купуването на връзки, защото се оказа, че не съм успял да напиша абсолютно всичко по темата. Статията е разработена от Драго (SEO пич), за което много му благодаря. Естествено, отново не можем да напишем всичко по темата, но поне се опитахме :) Ако и Вие имате да добавите нещо - ще сме Ви благодарни!

Линкове от вътрешни страници на други сайтове - Този метод също спомага за това бота по-бързо да мине през сайта. Благодарение на този метод, можете да окажете на бота точно през кои страници да мине и така да го манипулирате. Най-ефективен е метода, когато линковете водят на възловите страници. Сайтовете, които служат при този метод, се наричат "сайтове индексатори".

Това е най-ефективната тактика от всички, описани в предишната статия. Сайтът индексатор е специален сайт, който тегли съдържанието от вашите сайтове, индексира своите вътрешни страници и след това се само обновява - затваря страниците, които попадат в индекса и на тяхно място вади нови, непроиндексирани.

Създаването на такъв сайт не отнема много време и даже, ако не умеете да програмирате, то писането на такъв скрипт не е скъпо и е оправдано като разход. В началото трябва да направите началната страница, която ще се обръща към 50-100 вътрешни страници. Всяка страница ще се пълни със съдържание от донора, който трябва да се проиндексира.

След това чрез командата cron, да тегли ежедневно информация от търсачките, които ни интересуват, напр. Google, Yahoo, MSN, чрез командата "site:mysite.com". Трябва да се създаде скрипт, който да парства резултатите и да сравнява със списъка от страници, които имаме на сайта индексатор. В момента в който страницата се проиндексира в търсачките, скрипта трябва да постави редирект 301, който да води към страницата донор.

Такива сайтове работят на автомат, което ги прави ценни и работят докато проиндексират целият сайт или бъдат забранени от търсачките. За това се правят по няколко такива сайта, за по-бързо протичане на процеса. Лично аз ползвам друг вид сайт индексатор за своите проекти.

За да не бъде забранен сайта заради не уникално съдържание, скрипта взима текст, смесва го и на изхода имаме нечитаем текст с линкове в него. Линковете водят към непроиндексирани страници (може на собствения сайт, може на сайт, където сте купили линкове). Такъв сайт прилича на door, но не е door, той не е за хора, а за роботи.

Единственото, неудобство е, че трябва периодически да се проверяват кои линкове са в индекса и да се свалят и ако трябва, на тяхно място да се слагат нови. Ето един такъв сайт. Удобството на този метод е, че аз на локалния компютър чрез скрипт, генерирам съдържанието и след това само го заливам на хоста. Така че, този вариант работи на всички безплатни хостове, защото страниците са статични.