Блог на Васил Тошков

Навлизане на HTML5 видео в Интернет и SEO

Напоследък съм се отдал предимно на почивка и ме е хванал мързелът почти изцяло. Затова и отдавна не съм писал тук в SEO блога статии за SEO. Въртят ми се някакви мисли и предположения в главата, свързани с видеото в Интернет и ще се опитам в тази публикация да опиша някои мои виждания и предположения.

Интернет се развива с все по-големи темпове, като информацията в него става все по-достъпна и по-сегментирана. От всичко това печелят търсачките, защото им е все по-лесно да търсят в огромното количество съдържание. Но едно нещо в момента куца и това е видеото в Интернет.

В момента, за да качиш видео в сайта си, непременно трябва да имаш някакъв Flash плеър с не стандартизиран код. Преди няколко месеца ми се наложи на клиентски сайт за видеозаснемане BGFoto.info да правя видео галерия и повярвайте ми, този Flash ми взе здравето. Като цяло отношението ми към Flash е много негативно, не веднъж съм казвал защо, няма да се повтарям.

Другият вариант е да се използва YouTube, който също работи с Flash базиран плеър и прави редица проблеми. Ако си използвал някоя мелодия във видеото, веднага ти се изтрива, защото искат авторски права. Имал съм случаи да ми изтриват видео, защото било с няколко килобайта по-голямо от ограничението (да бяха изрязали малко от края).

Както и да е. Мисълта ми е, че хората искат видео в Интернет, но не е лесно такова да се направи и да се качи. Трябва да се конвертира в специални формати, да минава през бавния и опасен откъм сигурност Flash, който на всичкото отгоре рязко сваля качеството и т.н. На мен ми се иска в момента да пусна камерата и да говоря всички тези неща на нея, а не да си играя да пиша...

Добрата новина е, че нещата започват да се променят и да си идват на мястото. Идва HTML5 и то навлиза толкова бързо, че според мен до 2 години максимум всички на всеки браузър ще могат да гледат видео през браузъра, а не през външни plugins. Качването на видео в Интернет ще стане лесна и приятна задача.

Още преди години, когато не се беше чувало за HTML5, казвах, че някога ще има video таг, който ще направи качването на видео в Интернет подобно на качването на изображения. Казвах и че това ще е краят на Flash, който според мен се крепи главно заради видеото, което в момента няма от къде другаде да мине. И нещата започнаха да се случват.

Всеки ще си качва видеото на локалния сървър, което ще го направи много по-достъпно и много по-бързо за зареждане. Досадните и според мен несериозни ограничения за авторски права на мелодии с качество като за mp3 ще отпаднат или поне малките сайтове няма да имат проблеми. Според мен YouTube от видео хостинг ще стане нещо като социална мрежа за видео, която просто ще показва сродни видеота и ще разпределя трафик.

Всичко това няма как да не повлияе на SEO оптимизацията. Ще има бум на видео блогове, може би и този ще стане такъв. Хората са мързеливи, а писането е относително досадна работа. Търсачките ще започнат да изкарват много повече видео в резултатите си, което вече започва да се случва. Днес даже гледам това в YouTube канала на GoogleWebmasterHelp:

Не съм особен фен на sitemaps и подобни подмазвания точно на googlebot, но е факт, че най-голямата търсачка се мъчи да вкара някакви стандарти и да достигне до повече видеота, който да показва в резултатите си. Просто естествения ход на нещата според мен включва видеото като неизменна част от бъдещето на Интернет.

Накрая искам само да сложа една връзка към една адски полезна статия за създаване на HTML5 видео плеър, написана от колегите, които седят зад успешния проект FridayCode. Аз схванах нещата, чакам големите браузъри да вкарат някаква поддръжка и един ден може да ме гледате на видео :)