Блог на Васил Тошков

Как да си пазим съдържанието от кражба

Всеки качествен сайт и най-вече блог, става жертва на кражба на съдържание. Това е напълно нормално - слабите сайтове искат да приличат на големите и им подражават. Също така много сайтове просто са създадени от копирано съдържание. Напоследък обаче кражбите на съдържание стават не с цел подражаване и изграждане, а с цел SEO.

Съдържанието е едно от най-апетитните неща за търсачките, защото те самите и потребителите печелят от него. Съдържанието е и един от най-големите фактори при SEO, именно затова борбата и гладът за качествено съдържание са огромни. Това е и целта на Интернет - да съдържа максимално количество качествено съдържание.

Обикновено, когато даден материал бива публикуван в Интернет, то той не се индексира веднага от търсачките. Необходимо е време той да бъде открит от роботите и да бъде причислен към съответния сайт. Оттам нататък това парче текст се счита за собственост на сайта на който е открито и всички негови копия се поставят в Supplemental Results.

Този сценарий изглежда справедлив, но често сайтовете, които крадат съдържание, го крадат с огромни количества и от много места. Следователно те биват много по-често индексирани от тези, които публикуват оригиналите. Съдържанието се намира по-бързо при тях и кражбата е на лице.

Съвременните блогове и CMS системи имат така наречените RSS канали, по които изнасят съдържанието си към програми за четене на потребителите. Тези канали се следят от търсещите машини и новото съдържание се индексира възможно най-бързо и се причислява към определения сайт.

Но тези канали се следят и от крадците на съдържание и именно през тях изтича и се публикува съдържанието в сайта крадец. Една възможна предпазна мярка е тези канали да излъчват само част от публикувания материал или само заглавието му. Така по-голямата част от текста се предпазва от кражба.

Разбира се, има и сайтове, които крадат съдържание на базата на скриптове и при тях единственото спасение е да се прихване IP адресът на злосторникът и да се блокира. Подобни скриптове за щастие се срещат рядко, поне за сега. Ако се пускат през proxy или през различни машини - шансовете ни да ги блокираме намаляват

Причисляването на съдържанието към даден сайт обаче не зависи само от това на кой сайт първо е намерено то. Старите сайтове и тези, които публикуват по-често, както и тези, които са по-големи като размер, се ползват с привилегии при определянето на оригинала на съдържание.

Много често сайтовете, които крадат съдържание са стари, големи и често индексирани. Срещу такива почти нямаме шансове. Единственото спасение е да успеем да накараме копиращия сайт да слага реални връзки към материалите от нашия сайт, които са копирани. Това за жалост се случва трудно и рядко.

Въпреки всичко има закони и лицензи, които се опитват да запазят правата на хората, които честно си пишат съдържание. Много хора изобщо не разбират, че са копирани и чрез труда си работят и изкарват пари за някой крадец, а техните сайтове не мърдат откъм SEO. Именно затова съветвам често да търсите изречения от сайта си и да се уверявате, че Вашия сайт излиза на първо място.

Чрез инструменти като unique.cloxy.net може да проверите дали съдържанието ви вече е било откраднато от други сайтове в Интернет.

Едно възможно решение срещу кражби, е използването на скрипт за замърсяване на съдържанието при копиране. Примерно услугата CopyPoison, при която при копиране определени букви се заменят с такива от други азбуки, без копиращият да разбира. Такова съдържание става безсмислено за търсачките и те не го класират.