Блог на Васил Тошков

Как и кога се дропи/изтича един домейн

Не рядко добрата SEO оптимизация изисква добър домейн. Добрите домейн имена обаче отдавна са заети и струват много пари. Често обаче наблюдаваме, че датата на "изтичане" на любимото ни име наближава, тоест домейнът не е платен. Какво правим? Изчакваме с нетърпение тази дата, но тогава не се случва нищо.

Тук излиза въпросът - Защо? В същност датата в whois панела на домейна не е нищо повече от индикатор до кога той е платен. Но в тази дата при не плащане домейнът не се дропи, а просто сменя текущия си статус. Всеки домейн може да е в 5 базови състояния. Ето ги и тях, като ще последват разяснения за всяко:

Ето и обещаната информация за отделните състояния:

В първото състояние Available домейнът е свободен за регистрация и може да се регистрира с всеки регистратор. Това състояние не се обозначава в status модела на домейна, просто за него липсва информация. Възможно е името да е било регистрирано преди и да е изтекло. Възможно е до сега да е нямало собственици.

Във второто състояние Active домейнът е регистриран и не е изтекъл. Едно домейн име може да се регистрира за период от едно да десет години, като периодът на регистрация може да се удължава по всяко време, стига общият период да не надхвърля десет години.

В третото състояние Expired домейнът не е платен за последващият период. Това не означава, че той става достъпен за регистрация. Собственикът може да си плати за новия период в срок от 45 дни след изтичането. По сайтът не настъпват промени. Това е гратисен период за плащане за тези, които не са го направили навреме.

Четвъртото състояние redemptionPeriod означава, че домейнът не е платен в гратисния период и започва процедура по неговото изтриване. Сайтът към него най-вероятно се премахва и се заменя с рекламна страница. Интересното, е че собственика на домейна все-още може да си го върне и плати, но му се налага глоба от порядъка на $100-$160. Състоянието трае 30 дни.

Петото състояние pendingDelete говори само за себе си. Това означава, че домейнът все-още не е платен, нито наложената му глоба. Започва процедура по изтриването му от всички регистри и DNS сървъри. Домейнът е в неутрална позиция и вече не е собственост на никой, следователно собственикът му не може да си го върне по никакъв начин. Изтриването трае 5 дни.

Какво се случва след всичко това? Домейнът става свободен за регистрация? На теория ДА, но на практика сме далеч от истината. По закон домейнът трябва да се дропи на петия ден от pendingDelete периода, тоест 75 дни след изтичането му. Така и се случва, но веднага бива грабнат от регистратори, които го тестват и продават по аукциони.

Как става това? С мрежа от сървъри, при които домейнът се следи от различни точки на света и бива грабнат веднага след освобождаването му. След това се тества трафикът му и ако има такъв, съответният регистратор си го запазва като инвестиция в бъдещето. Другият вариант е домейнът да отиде веднага на аукцион.

На аукциона домейнът бива обявен като собственик на съответния регистратор и обявен за продан. Вижда се от широка публика, като всеки наддава до определен срок от време. Естествено домейнът става собственик на този, който е дал най-много пари. Оттам домейнът се прехвърля още веднъж на друг регистратор, където новият му собственик има достъп.

Както виждате, положението изобщо не е обнадеждаващо. Повечето backorder услуги са безсилни пред партньорите на ICANN, които грабват веднага името. Шансовете Ви да грабнете ценен домейн с backorder по статистика са 0.6% , което е крайно малко. Въпреки всичко има начин домейн да се вземе с 96% вероятност. Ако искате име, което изтича - свържете се с мен и ще направим всичко възможно.