Блог на Васил Тошков

Ревюта на хостинг компаниите в България

От доста време имам два сравнително добри домейна за хостинг, съответно bulgariahost.com и bulgariahosting.com. Вторият пренасочва към първия, а той от своя страна си имаше някакъв тематичен текст, колкото да му тече историята пред търсачките. И винаги когато пиша нещо за хостинг му слагах връзка, затова натрупа и PageRank 3.

хостинг

Реших да направя на главния домейн каталог с ревюта на хостинг компаниите в България. Тъй като имам опит с почти всички български хостинг доставчици, ще мога да напиша по нещо за всеки от тях. Като добавим към всичко това и affiliate връзки, може дори да се изкара някой лев в бъдеще.

Казват, че вече имало подобни проекти, но при моето проучване не попаднах на такива. Нали трябваше да издиря всички български хостинг компании (приоритетни са тези с affiliate програми) и да ги групирам. Оказа се, че има много, които знам от реклами по форуми и други, а в същото време нямат откриване чрез търсачките.

Други пък просто бяха изчезнали. Повечето от сайтовете, които познавах отпреди 3-4 години или вече ги нямаше, или бяха купени от Супер Хостинг :) Добре че не съм си купувал домейни от вече изчезналите :) Чудя се какво ли би станало, ако инвестирам в домейн, а фирмата, чрез която го плащам просто се изпари един ден...?

При търсенето си срещнах и така наречените от мен "сайтове призраци". Това са изоставени сайтове, предлагащи домейни и хостинг. Някои от тях са явно разпадащи се с липсващи блокове и PHP грешки по тях. Други още си седят, но при опит за контакт никой не отговаря. Реално има много малко работещи хостинг фирми у нас, дори конкуренцията в търсачките не е голяма.

Ще наклоня темата малко в негативна посока, но няма как. Останах много разочарован от една от най-големите хостинг компании у нас, при която имам affiliate акаунт от около година и половина. Решили да си сменят системата нашите без да ме уведомят и без да премахнат старата система. Не са ми направили и акаунт в новата.

Просто стария ми акаунт е замразен, а аз си поддържам връзки към тях с години и се чудя защо нищо в статистиките не мърда. Няма да ги казвам кои са, но при следваща издънка ще се погрижа за репутацията им онлайн. Уж ми прехвърлиха парите (дори това не бяха направили), но кой ще ми компенсира загубите?