Блог на Васил Тошков

До кога по този начин?

Днес, както си сърфирах из мрежата и оглеждах какво става с Kyrti.com, реших да проверя какво е положението с конкуренцията в други подобни ниши. Търсих за "хамали", "ремонти" и още много подобни, като накрая нещо ми направи впечатление при търсене на "мебели". Бях работил един сайт там, но някой го беше изместил.

Гледам, че лидер са станали mebeli.bg, което ми се стори малко странно, защото нямаха никакъв текст по страниците си. Гледам аз кода и какво да видя - пълно със скрит текст и връзки. И то скрит по възможно най-простия начин. Поне да бяха изнесли CSS-а във външен файл, за да не се вижда толкова лесно.

Продължавам да чета надолу (от толкова програмиране ми е по-лесно да чета кода, отколкото да гледам сайта) и виждам някакъв текст с бял цвят, а фона е бял, следователно нормалните хора не го виждат, а само ботовете като мен. И пише познато име на фирма, което сами ще видите. Каква е логиката да е там, така и не разбрах, защото няма връзка от него.

Сблъсквам се с колегите от тази SEO и дизайнерска фирма за втори път. Първият беше, когато преди година-две ми копираха повечето от текста на cloxy.com на техния сайт. Тогава най-любезно ги помолих да го махнат, защото вреди най-вече на тях, но може и на мен. Те за дублирано съдържание не са чували, но за скрито съдържание са чували.

Тогава един приятен женски глас ми каза, че проблемът ще бъде решен и наистина на другия ден почти всичко копирано го нямаше. Сега обаче се съмнявам да успеят да изчистят този сайт за един ден. Искам да попитам колегите: ДО КОГА ПО ТОЗИ НАЧИН? И аз съм го правил, но със съгласието на клиента и то когато не беше забранено.

Съмнявам се, че този клиент знае за начина, по който е оптимизиран сайтът му. Но да се надяваме е запознат с факта, че ако някой го изпорти ще си отиде от индекса минимум за две седмици. Чак когато сайтът бъде изчистен, ще се върне обратно. Но той ако се изчисти няма да е дори в ТОП10, защото няма текст.

И ако някой го изпорти (няма да съм аз), тогава от тази фирма ще върнат ли парите на клиента? Има още няколко "фирми", които процедират така. На това ли, колеги, му викате SEO? Сега клиентът ще излезе виновен и неговият сайт ще го отнесе. Какво им обяснявате на клиентите, когато от челно място някой сайт прости изчезне?

Още по темата може да прочетете в блога на Огнян. Този блог се превърна само в негативни постове, което обещавам - ще променя. По принцип не съм такъв човек, даже съм страшен оптимист и веселяк, но напоследък около мен се случват все едни такива лоши неща. Не зависи от мен, а от околните фактори.