Блог на Васил Тошков

Войната при хамалите

Налага се да напиша тази статия, защото в нишата "хамали" последните месеци прехвърчат искри между големите хамалски фирми, а аз работя за една от най-големите и засега първенец в търсачките - Hamali.BG. Борбата, както може би се сещате, е за позиции в търсачките по думите: "хамали", "преместване", "хамалски услуги" и други. Средства не се щадят и нишата стана преоптимизирана.

Без да искам, се озовавам в средата на големи спорове, интриги, манипулации и всякакви такива грозни работи. И всичкото това просто защото най-отдавна работя над хамалски сайтове, като в началото работих над hamali.dir.bg, в последствие еднократната им оптимизация приключи и работя за Станислав Тодоров - hamali.bg, който за момента ми предлага най-добри условия, но не мога да кажа нищо лошо и за hamali.dir.bg, те също са коректни към оптимизаторите.

Няколко хора и най-вече SEO оптимизатори, откровено показват омразата си към мен, основана само и единствено на това, че за сега удържам първото място при търсене на хамали. Други ме свързват със Станислав Тодоров, който открито плюе конкуренцията си. В повечето случаи има защо и е напълно прав, понякога обаче прекалява. Като цяло, той си казва всичко и в блога на hamali.bg може да се прочетат всякакви екзотични истории.

Аз обаче не виждам какво общо имам с цялата тази работа? Нито съм хамалин, нито имам сайт за хамали. Както и другите SEO оптимизатори, аз просто си работя за един хамалски сайт и това е. Нямам нищо против другите хамалски сайтове, нито нищо против колегите, които ги оптимизират. За мен това е просто работа, която, честно казано, изобщо не приемам на сериозно. Все-пак говорим за ниша като "хамали", не за "имоти", нали? Звучи смешно и е смешно!

По едно време ме упрекнаха, че съм се дразнил от това, че ни копират и се появява конкуренция. Да, мразя да ме копират, но вече съм се премерил с това. Но нямам нищо против конкуренцията, та аз печеля от това. Нали като стане по-конкурентна хамали нишата, на мен ще ми вдигнат парите на месец, само и само да държа първото място. Дори, ако зависеше от мен, щях да предложа на другите сериозни хамалски сайтове да разменим връзки и да си помагаме заедно да държим ТОП3.

Но колегите хамали никога не биха разменили връзка с конкурент. При нишата почистване нямам такъв проблем, още в началото разменихме връзки с Бориван и познайте какво стана - сега аз съм на върха, а Бориван са до нас. И двамата печелим, в SERP има място за всички. Това доказва, че нямам нищо против в това да ми се появява конкуренция в нишите, стига да са хора.

Общо взето, по мои наблюдения, три хамалски фирми в момента, освен Хамали.БГ, влагат средства за SEO оптимизация и се борят в търсачките. Ако те заемат първите 4 места в търсачката, без значение от реда, то всички ще са щастливи. Всеки потребител проверява първите 3-5 резултата така или иначе. Но това няма как да стане, защото всеки играе с по няколко сайта, което според мен е супер грешна стратегия и позициите ми с един сайт го доказват.

И накрая искам да изкажа и мои наблюдения за отделните и конкурантни за мен хамалски фирми. Първо, hamali.dir.bg ми направиха лошо впечатление с това, че копираха дейността огнеупорни каси на Хамали.БГ . В същност, Станислав започна да се занимава с огнеупорни каси с главната цел да покаже не едни определени хора, че тези го копират и пак ще го копират, и така стана. Наистина, не е коректно от тяхна страна да проявяват такава липса на креативност, но мен това не ме засяга.

Друго лошо впечатление ми направиха hamali.in (няма да им дам реална връзка). Те открито се представят за Хамали.БГ, дори са си регистрирали фирма "Хамали.БГ" ООД и си купуват връзки с текст "Хамали.БГ". Не знам какво целят, може би да печелят от запазената марка и имиджа на "Хамали.БГ". Изобщо не е коректно това, което правят, но в България е възможно, нищо че "Хамали.БГ" е запазена марка.

За тези двете последните ми изказвания относно хамалски фирми, може да ме мразите колкото си искате. Но това са доказани неща, на които съм бил свидетел и всеки може да провери, че нещата стоят точно по този начин и не си измислям. Но за всякакви други клевети между самите собственици на хамалски услуги, не може да ми търсите сметка. Аз нямам нищо общо и не искам да имам. Просто съм един работник, който си гледа неговата работа.

Надявам се колегите, SEO оптимизатори, да спрат да ми се дразнят за това, че сме конкуренти при хамалите. Много големи и уважавани от мен оптимизатори в момента работят над хамалски сайтове. Те четат този блог и тази публикация е насочена именно към тях. Повечето се познаваме, дори лично, така че силно се надявам всички тези противоречия и кавги между хамалите да не се отразяват върху нас SEO-тата. Ако някой колега си е помислил, че го мразя заради някой хамалски сайт - няма такова нещо. Най-вероятно сте станали жертва на предразсъдъци.