Блог на Васил Тошков

Отказвам се от все-повече Google услуги

След като замених Google Analytics с Piwik, вчера се отказах и от Google AdSense. Към Google Analytics едва ли някога ще се върна, просто защото има прекалено много недостатъци, а Piwik прекалено много предимства. Към AdSense ще се върна, ако от Гугъл се сетят да си отворят офис в България и да изплащат приходите от него, а не от Ирландия. Това няма изгледи да стане скоро.

google evil

След не особено лесната процедура по закриване на AdSense акаунт, поне получих уверение, че ще ми бъдат изплатени остатъчните пари в него. И винаги мога да си открия акаунта отново. Според мен всеки, който се отказва от Google AdSense, трябва да си закрие демонстративно акаунта с обяснение към компанията защо го прави. Само така по-бързо ще се сетят къде е проблемът и как да го решат.

Мисля, че е излишно и аз да обяснявам защо потребителите на AdSense в България и като цяло в Европа сме прецакани. Трябва задължително да се регистрираме по ДДС. Повече информация има във форума и в тази статия. От всичко това ще пострадат и клиентите на AdWords, защото няма да има къде да им се виждат рекламите.

Всичко това има и положителна страна - SEO-то ще стане много по-ефективен и популярен метод за реклама :) Едва ли от Гугъл ще реагират толкова бързо (ако въобще реагират) със създаването на офиси във всяка европейска държава. Изглежда това още повече ще подсили предстоящия SEO бум, който аз очаквам да е към края на лятото. Сега като се замисля, май по-добре, че така се случи с този AdSense.

Друга услуга на Google, която избягвам да използвам, е Webmaster Tools. Просто не ми дава никаква полезна информация, а и имам съмнения, че намаля силата на връзките между сайтовете, които клиентът си е добавил в акаунта. Сега се сещам и за Google Wave, което се оказа пълен провал, за Buzz да не говорим.

И въпреки всичко има услуги на Google, без които не мога. Примерно Gmail, Google Reader и Google Friend Connect. Просто човек трябва да търси полезните услуги и да избягва безсмислените такива. Цялата тази Гугълизация не е много на добре и според мен играе против тях. Като цяло за SEO-то е добре да се използват услуги на Гугъл, но с мярка. Някои помагат, други могат дори да навредят.