Блог на Васил Тошков

Бъдещето пред Google Plus - цялото ми интервю за Econ.bg

Качвам тук едно мое интервю, което давах за деловия портал Econ.bg. Много от въпросите не бяха публикувани, защото интервюто беше с няколко човека. Това е цялата версия.


Важно ли е компаниите да имат профил в Google+ и защо?

Ако иска в бъдеще да се класира в Google, е задължително всяка една компания да има собствена свързана Google+ страница. Това е един от малкото начини да покажете на Google, че сте реален бизнес. Страницата трябва да е поддържана и полезна. Споделяйте в нея не само неща от своя бизнес, но и от бранша си.

Какви са предимствата на Google+ пред другите социални мрежи?

Google+ съчетава най-доброто от всички социални мрежи плюс много иновации. Предимствата са прекалено много, за да ги изреждаме всички сега. Но най-важните са: концепцията за кръгове, авторство и авторитет, контрол при споделяне, приоритет на следене, +1 бутон.

Как трябва да се поддържа профилът, за да бъде успешен? Нужни ли са по-специални усилия и знания?

На този въпрос ще отговоря с видео, което сме направили по темата:

Направено е за хора, така че не се изискват никакви специални умения. Но има техники, за които говоря във видеото и които помагат постовете да се класират в търсачката Google, което е не малко предимство.

Ако имате поглед върху ситуацията у нас, каква е тя? Разчитат ли родните фирми на профил в Google+? Ако не, ще се промени ли това в бъдеще?

В чужбина отдавна Google+ започна да измества Facebook, но тук както винаги ще се случи с обичайното закъснение от няколко години.

Има ли бъдеще Google+?

Въпреки редовните спекулации, че ще го затварят (подобни на спекулациите, че Facebook ще става платен), според мен социалната мрежа Google+ има своето бъдеще най-малкото защото решава множество проблеми, които още не са решени или поне не толкова ефективно в другите социални мрежи. Няма друга социална мрежа, в която да може да водите видео разговори (Hangouts), например.

Какъв съвет бихте дали на бизнеса относно използването на профил в социалната мрежа Google+, като начин за популяризиране и връзка с настоящи и потенциални клиенти?

Моят съвет е от сега да си направят профили като физически лица и страници като фирми в Google+ Да попълнят всички профили на 100% с всичката информация, която изисква социалната мрежа. Да свържат тези профили чрез съответните механизми със сайтовете, в които са автори. Всичко това като инвестиция един ден ще се възвърне многократно.