Блог на Васил Тошков

Google PageRank - Има ли някакво значение?

Отдавна се каня да напиша още няколко реда за чудото Google PageRank и неговото значение в съвременното SEO. Искам още в началото да поясня, че става дума за публичния PageRank или по-точно рангът от toolbar-а на Google. Това не е онзи скрит алгоритъм, който всички искат да научат :)

Много се чудех в миналото, когато Google решиха да публикуват публично рангът на страниците си. Този техен ход изобщо не беше логичен. Единственото, което на пръв поглед печелеха, е повече потребители на техния toolbar. Оттам повече информация за това какво правят потребителите и т.н. Но достатъчна ли е тази цена?

В самото начало данните от Google PageRank бяха наистина полезни. Действаше си и основния алгоритъм, по който тежестта на страниците се определяше единствено от броя и тежестта на входящите им връзки. Една наистина добра система за оценка. Естествено, много лесно се манипулира и вече връзките имат тежест, основно когато са тематични.

Но пак остава въпросът: "какво печели Google от публичното публикуване на PageRank?". Като за начало - те не губят нищо от това, само печелят потребители на toolbar-а си. Това се дължи на фактът, че започва да действа нова система за оценка тежестта на връзките, на база тематика и тематична група. Напредват науки като изкуствения интелект и компютърната лингвистика.

Нещо много важно, за което много късно се сетих - подобно публикуване на PageRank е най-лесният начин да се следи кой сайт продава връзки и кой не. Примерно, следят се всички сайтове с ранг повече от 5. Ако системата прецени, че има прекалено много изходящи не тематични връзки - сайтът се изпраща за ръчна проверка.

В същност няма особено значение от това какъв ранг има сайтът ти. Няма и значение и от това от сайт с какъв ранг получаваш връзка. Важното е тематиката и това къде е връзката. Но обикновеният човек естествено би гледал ранга и би купил/продал връзка от сайт с колкото се може повече ранг. Не е ли това идеалният начин Google да разбира кой прави SEO и кой не?

Това е моето мнение за съвременния Google PageRank. Аз лично не му обръщам никакво внимание. Да, ако получаваш връзки само от тематични и качествени сайтове, това е едно добро мерило за качеството на сайта ти. Но не е задължително да имаш висок Google PageRank, за да се класираш добре. Важното е да имаш тематични връзки от статии на авторитетни източници.

Аз лично предпочитам да имам ранг под 5 на сайтовете си. Така се чувствам спокоен, че никой не ме следи и никой не ми завижда, за да ме клюкари какво правя и какво линквам. Поддържам и теорията, че алгоритъмът на публичния Google PageRank не е променян от разкриването си и фактор в него са само и единствено връзките.