Блог на Васил Тошков

Страшно ли е да получиш бан/наказание от Google?

В Интернет има всякакви сайтове и всякакви хора. Много сайтове се опитват да лъжат търсачките с черно SEO и други подобни техники. За тях Google е измислил решение - Spam Report и Paid Links Report. Но достатъчно ефективни ли са тези инструменти и какво става с едни сайт, ако бъде наказан?

Въпреки съществуването на механизми за репорт, много уебмастъри продължават да правят и невъзможното, за да излъжат търсачката. Едни крият съдържание (от това няма особен смисъл вече), други купуват връзки (аз лично не виждам нищо нередно в това). Общо взето целта е хората да се сплашат, а на повечето изобщо не им пука.

Има много, ама наистина много сайтове, които знам, че не са изрядни и си съществуват вече години. Следя ги редовно. Репортвал съм два от тях, за които са писали и други блогъри. Против репортовете съм - после ще кажа защо, но исках да тествам какво ще стане. Ясно беше, че много хора ще ги репортнат, аз също. Резултатът - седят си сайтовете и то на много добри позиции.

По мое наблюдение - почти няма смисъл да се репортват големи и стари сайтове. Просто Google не ти вярва и праща репорта ти в трета глуха. Оттам излиза, че има смисъл да се репортват само малки сайтове, но пак нещо логиката се губи, защото тези малките едва ли ще повлияят особено на класирането на някого. Цялата система изглежда безсмислена и тя си е.

Да приемем обаче, че баннат някой сайт - какво се случва оттам нататък с него. Опитът ми е показал, че при Google няма нищо вечно. Фенове са на числото три и каквото и да правят с даден сайт, то важи за кратно на три месеца - 3, 6, 9, 12 ... И да те баннат, и да ти изрежат ранга (поради продаване на връзки), без никаква намеса, сайтът ще се оправи рано или късно.

Но, има и по-лесно решение - оправяш си прегрешенията, молиш за прошка (Request reconsideration) и за две седмици си пак в играта. Изчакваш малко Google да те забравят, ръгаш обратно скритото съдържание и играта продължава. Този, който те е репортнал, спира да го прави, защото вижда, че няма смисъл. Дори да го направи, пак молиш за прошка и така нататък...

Ето още едно доказателство, че от репорти няма смисъл. Грозно е и като човешка постъпка - насърчават предателството, което е нещо лошо. Аз съм против използването на забранени техники. Нямам нищо против купуването на връзки, защото няма как да се докаже, а и всеки има свободата да избира какво ще прави с връзките си. Също така съм против репортите, както вече казах.

Google уж казват, че минимизират човешката намеса, а толерират глупости като nofollow, ръчното репортване на спам и връзки. Не може да ги разбере човек. Като ще го правят машинно - нека да е машинно. Като ще го правят с администратори - един екип от 10 човека е достатъчен да обикаля и търси за скрито съдържание и продадени връзки. Българският Интернет не е чак толкова голям.

Особено като включим факта, че има смисъл да се гонят само значимите сайтове - главно старите и тези, с висок ранг. Но това няма да стане или поне няма да е скоро. И да стане, няма да разберем. Факт е, обаче, че аз не се страхувам. Няма и от какво - не продавам връзки и не крия съдържание. Общо взето не им нарушавам правилата. Преди криех съдържание и се страхувах. Сега разбирам, че е нямало нищо страшно.

Решението на проблемите им според мен е да не дават втори шанс на вече наказвани сайтове. Преди вървеше слухът, че банне ли те веднъж Google, то е за винаги. Сега всеки знае, че не е за винаги. Преди сякаш хората повече се страхуваха и не правеха глупости. Сега новите сайтове, голяма част нарушават правилата, точно защото знаят, че и да не мине номерът - няма да изчезнат завинаги. А ако мине - мине :)

П.С: Гледам на пазара се продават връзки на килограм съвсем открито. Купувачи и продавачи търгуват открито и всеки може да ги репортне, но сякаш не им пука. Няма и защо - едва ли има механизъм за зануляване на връзки. Но съветвам, поне като купувате, да пишете лично съобщение на продавача. Не се знае за в бъдеще какво ще стане.