Блог на Васил Тошков

Колко е важен текстът на главната страница?

Текстът на началната страница на сайт е особено важен елемент от неговата SEO оптимизация. Той няма значение единствено при блоговете, където на началната страница обикновено няма фиксирано закрепен текст и там са важни като цяло всички текстове от блога и тяхната тематика и ключови думи.

При останалите структури на сайтове, обаче, текстът на началната страница трябва да е добре подбран, полезен за потребителите и наситен с ключови думи/фрази за търсачките. Това се постига и лесно и трудно, в зависимост от много фактори, като тематика на сайта, опит на автора със SEO методите и други фактори.

В днешно време обаче е възможно сайтове със структури, близки до блог структурите, да се класират добре и без обемен текст на началната страница. Това се наблюдава при някои видове новинарски сайтове, Интернет магазини и общо взето сайтове, който генерират голямо количество информация ежедневно.

Но винаги е добре от SEO гледна точка и не само, на началната страница на сайт, да се постави обемен и описателен текст, който да е полезен за търсачките и за посетителите. Той ще Ви помогне да изградите добро първо впечатление за сайта си, което само по себе си е голямо постижение. Не е трудно да се направи.

Да предположим, че вече сте го направили - имате сайт с добра структура, SEO оптимизиран е, редовно добавяте нова информация и естествено, имате достатъчно текст на началната страница. На пръв поглед всичко изглежда добре, но нещо със SEO-то не ви върви. Имате връзки и съдържание, но не минавате конкуренцията.

Имах наскоро подобен случай с моя сайт за почистване. Оказа се, че проблемът е именно в текста на началната страница. Той беше информативен, беше наситен с ключови думи, но се оказа, че не е напълно уникален. По-точно, отделни фрази от по 3-4 думи вече се срещат в Интернет. Просто лош късмет, не че е копиран.

Естествено, смених думите със синоними, преразказах някои от изреченията (едно от тях се повтаряше на поне 5 сайта) и нещата се оправиха за по-малко от седмица. Сайтът буквално се лепна на първа позиция при търсене на "почистване", сега се върти някъде в ТОП3. И всичко това само след промяна на няколко думи!

Текстът на началната страница може да е както полезен, така и много вреден, ако не се използва добре. Търсачката определя в проценти уникалността на всеки текст, а с времето става все по-прецизна. Вече се заяжда и за повтарящи се фрази, затова бъдете внимателни и използвайте само уникални SEO текстове.