Блог на Васил Тошков

За тези, които търсят SEO услуги

Често ми се налага да отговарям на едни и същи въпроси на клиенти, интересуващи се от SEO услуги. Трябва постоянно да разяснявам едни и същи неща и да обяснявам, че SEO-то не е професия (услуга) като другите и си има своите тънкости и условия, за да се получат нещата между клиент и SEO оптимизатор.

Аз лично на ден получавам от едно до три запитвания за SEO, като питанията са най-вече за оптимизация на сайтове в конкурентни ниши като "property bulgaria", "rent-a-car", "travel bulgaria" и подобни. Естествено, има и запитвания за оптимизация на малки фирмени сайтове в слабо конкурентни ниши, но рядко.

Първото нещо, което ми прави впечатление, е човекът, с който разговарям. Клиентите мога да разделя на два вида: "бизнесмени" и "тарикати", като естествено преобладава втория вид, защото живеем в България. По-надолу ще се опитам да опиша и дам характеристика на двата вида клиенти.

Първите (бизнесмените) търсят човек, който да им свърши работата качествено. Те търсят професионалист и за тях няма значение цената. Те се опитват да разберат същността на работата ни и не спорят за малки неща и подробности. Те не се пазарят и не искат да им се сваля от цената. Те търсят стабилен бизнес партньор и не се спират пред нищо, за да го намерят.

Вторият вид клиенти (тарикатите), търсят някой да им изкара сайта на първо място с възможно най-малко средства и усилия. Те спорят за най-малките подробности, искат гаранции, искат първо място, искат бързо да забогатеят с инвестиция от порядъка на 200 лева. Те не преговарят индивидуално със SEO-тата, а изпращат шаблонни писма.

Тарикатите са характерни и с това, че се държат, сякаш аз или колегите сме умрели от глад и отчаяно се нуждаем от техните пари. Мислят си, че първи са се усетили да правят "SEO" или поне са от първите, а ние нямаме запитвания и оферти. Да, ама не. Има една малка подробност: В нашата професия НИЕ избираме с кой да работим, а не клиента избира нас.

Защо е така? Според мен единствения начин да се прави SEO вече е с дългосрочно партньорство. Всякакви еднократни оптимизации губят ефект след приключването им, защото оптимизатора си маха връзките и/или конкуренцията започва също да си работи SEO по сайта.

Единствения начин е всяка SEO фирма или специалист да си подбере известен брой партньори и да работи с тях, като партньорът си плаща всеки месец или дава процент от печалбата си. Но тук идва проблемът, че всеки SEO специалист (фирма) може да работи само ограничен брой клиенти на този принцип.

Защо ограничен? Защото връзките (мощта) с която разполага всяко SEO е ограничена. Е, могат и да се купуват връзки, но това е допълнителна работа, която е доста трудоемка и скъпа. Толкова скъпа, че е трудно да се обеди клиент, че ще е на полза от цялата работа. А и не е гаранция, че ще е от полза.

Затова примерно аз отхвърлям почти всички клиенти и си търся само такива партньори, които са бизнесмени, търсят дългосрочно партньорство, имат търпение да чакат резултати и сайтовете им не са в много конкурентни ниши. Когато имам възможност и клиент отговори на тези и други условия - можем да работим заедно.

Иначе съм си запълнил отдавна бройката партньори спрямо възможностите си и затова не си търся клиенти, а чакам те да ме търсят. Затова отдавна не бутам Cloxy и не съм сложил страница "услуги" в този блог, в която да си предлагам възможностите. Това само би ми докарало излишни преговори с хора най-вече от типа "тарикати".

Другото, което е - в SEO-то няма гаранции. Нещата могат да тръгнат, могат и да не мръднат. Има голяма доза късмет в цялата процедура. Най-малкото - резултатите в търсачката са различни по различните data центрове и може да искаш да си #1, а да виждаш, че си #2, а в съседния град да си #1.

Също така, ако си плащаш да SEO, а сайтът ти си седи на едно място - не те мамят. По сайта се работи, но резултатите няма да се видят сега, а след 3-6 месеца технологично време. Тези пари така или иначе са инвестирани в сайта и под една или друга форма си влияят в положителен аспект.

Друг е и въпросът, дали клиентът изобщо се нуждае от SEO. Ако примерно има завод за смукателни клапани, направил му е сайт, но този сайт няма посещения. От друга страна фирмата е известна и с доказана търговска марка . В такъв случай клиентът няма нужда от това да е #1, а просто трябва, ако някой го търси, да го намери.

Този клиент не се нуждае от SEO, а просто от услугата "регистрация в търсачки". Ако има да речем 3 фирми, които предлагат такива клапани - това е слаба конкуренция и ако някой търси точно определена фирма или изделие, то той просто трябва да може да стигне до сайта, ако има такъв. Няма нужда този сайт да е #1 за "смукателни клапани". И ТОП10 е достатъчен, а целта е лесна.

В такъв случай фирмата за клапаните си плаща примерно 500 лева на някой да го регистрира навсякъде и готово. Няма нужда от SEO, купуване на връзки и подобни. Но повечето искат да са #1 - това струва пари и то много пари. Трябва при едно такова SEO да са на печалба и двете страни, в противен случай това не е бизнес.

Надявам се, че с този материал съм отговорил на част от въпросите на тези, които искат да инвестират за реклама в сайта си. Помислете си дали имате нужда от това и колко бихте дали, за да постигнете целта си. Знайте, че SEO-то е скъпо удоволствие. Ще давам връзка към този материал на клиенти, за да си спестя писане и обяснения.