Блог на Васил Тошков

За тези, които търсят SEO услуги 2

Преди доста време бях писал една статия за тези, които търсят търсят SEO услуги. Ясно е, че клиентите за SEO в повечето случаи не са запознати много с материята, изискванията и цените. Необходимо е и полезно, да се образоват до известна степен, преди да преценят на кой SEO специалист да отдадат сайта си.

Това запознаване с материята би било полезно за клиентите, защото ще изберат добър оптимизатор, който да им свърши работа. Ще постигнат поставените си цели и ще намалят риска да бъдат излъгани. Но самите SEO специалисти също печелят от това клиентите да са запознати със SEO-то, защото им се спестяват дълги обяснения по процедурите и цените.

Ще се опитам да споделя с Вас статиите, които смятам за особено полезни в тази насока. Първата от тях е моята такава, към която съм дал връзка в началото на поста. На втората полезна статия попаднах днес, като случайно сърфирах из мрежата и бях впечатлен от нея. Статията се казва: Съвети на Google за наемане на SEO специалист и от части превежда съветите на Google.

Третата статия, на която искам да обърнем внимание, се казва: Как да определим цената на SEO услугите и засяга болезнената тема за цената на SEO-то в България. Имам много запитвания и 90% от хората се стряскат от цената, която чуват. SEO-то е скъпо удоволствие, което иска много, но и дава много!

Щях да забравя, че колегата Огнян скоро публикува обширен материал, близък по темата на тази публикация. Той носи странното име SEOптимизъм и съчетава в себе си широки обяснения около процесът SEO, цените, какво включва, малко личен опит и съвети при избор на SEO специалист.

Аз лично съветвам SEO да се продава/наема на месечен абонамент. Така го наложиха търсачките, а и за самите SEO оптимизатори и SEO клиенти е по-удобно. Нагласата да се плаща периодично за SEO е още новост в България и е странно за предприемачите. Факт е обаче, че на запад този модел на работа се прилага и е особено успешен.