Блог на Васил Тошков

Feedburner акаунти се местят към Google

Преди два дни видях във feedburner акаунта ми предложение, да ми го преместят към Google акаунт. Сметнах, че това така или иначе някога трябва да стане и задействах процедурата. Идея си нямах какво ще стане накрая и какви ще са новите ми адреси за RSS емисии. Беше редно да дадат малко информация. Накрая не направиха нищо, освен да ми сложат една 2-ка зад адреса.

Днес преместването е завършило успешно. Това добре, но адресите ми за емисии са по-абсурдни от всякога. Примерно, хранилката на този блог, към настоящия момент, е невероятното feeds2.feedburner.com/toshkov. Чудя се, дали утре няма да решат да разкарат думата "feedburner" от адреса и да ме накарат да го местя към домейна google.com. Мисля, че и това ще стане рано или късно.

Напоследък осъзнах, че много от услугите за анализ и статистика, които използвам, са ми напълно безполезни. Отдавна спрях да обръщам внимание в Google Webmaster Tools. Честно казано и от този Feedburner нищо не можеш да спечелиш, освен да гледаш колко са ти читателите. И бройката в никакъв случай не е точна и лично аз не й се доверявам. Само ми забавят хранилката излишно и то много.

След всеки нов пост, читателите ми магически се увеличават с 10-20 бройки и после падат. Причината е в локалните reader-и, но толкова ли е трудно да пазят малко повече информация за потребителя и това да не се получава? След преместването на акаунта ми, читателите ми от 105, паднаха на 62. Еми браво Google, дано на останалите им е хванал редиректа и получат тази публикация.

Ако някой знае начин да си направя 301 редирект от feedburner към ликалната си хранилка toshkov.com/feed.xml, ще съм му много благодарен. Не я искам повече тази услуга. Вече ще подхождам скептично към всяка нова услуга на Google. В крайна сметка не ме интересува нито колко читатели имам, нито колко посетители. Важното за мен са позициите ми в търсачките и мненията по коментарите.