Блог на Васил Тошков

Домейни, базирани на криптовалутата EmerCoin

Какво е EmerCoin?

EmerCoin Domains

EmerCoin е платформа, базирана на популярната виртуална валута Peercoin, взаимствайки най-доброто и от Namecoin. Системата е от второ поколение с Proof-Of-Stake алгоритъм, което дава възможност да функционира и без копаене на монетите. Това я прави много по-издръжлива на атаки от типа 51% и щади околната среда.

С какво допринася?

Идеята на EmerCoin е да разшири първоначалния протокол, за да се добавят в него нови функционалности. Примерно е добавена възможността да се регистрират домейн имена от зоните *.emc, *.coin, *.lib, *.bazar. Самият софтуер има вграден DNS сървър, чрез който могат не само да се регистрират, но и достъпват въпросните домейни.

EmerCoin протоколът дава възможност за съхранение на много по-голямо количество данни в своята Blockchain верига, в сравнение с другите платформи. Могат да бъдат вкарвани дори цели файлове. Идеята е в бъдеще във веригата да се запечатват публични ключове на SSL, SSH, GPG и други сертификати. Възможностите са огромни.

Как се отварят EmerCoin базираните домейни?

От януари 2015-та година, домейните от зоните *.emc, *.coin, *.lib и *.bazar са добавени в OpenNIC, която е най-голямата алтернативна DNS зона. Сътрудничеството с OpenNIC гарантира, че новите домейни ще се отварят от всички, използващи DNS сървърите на организацията. Подобно на .BIT и ред други алтернативни зони. Как да смените своите DNS-и с тези на OpenNic?

Домейните от EmerCoin зоната могат да бъдат достъпвани и чрез DSN прокси услугата emegrate.net . За целта просто отворете вашия домейн като поддомейни на услугата, примерно: emer.coin.emergate.net . Има и много други начини за достъпване на домейните, примерно чрез известното разширение okTurtles и неговия DnsChain.

Разпределение на домейните

EmerCoin прави иновация при борбата с регистрацията на чужди марки и домейни. Първите 6 месеца от стартирането на услугата, домейните са на силно завишени цени, които ще спадат с всеки генериран блок в системата. Това дава възможност повече хора да научат за платформата и да закупят своите домейни на най-приемливата за тях цена.

Финални думи

EmerCoin, подобно на предшественика си Peercoin е високо ценена валута, която се търгува на много борси, служейки за размяна на стоки и услуги. Основана е като валута за финансиране на множество локални Интернет проекти, като социални и изследователски мрежи, създаване на игри, роботи, електромобили и други.

Може да регистрирате домейни чрез приложението EmerCoin. Услугата PeerName също предлага регистрация на всички домейни от зоната.

This article in English: Domains by EmerCoin