Блог на Васил Тошков

Dropbox - backup и синхронизация на файлове

Важно: Вече не препоръчваме да се използват централизирани cloud услуги, особено такива като Dropbox, при които данните не се криптират от ваша страна с ключ. Реално всеки служител има достъп до файловете ви.

Аз лично преминах на програмата Syncthing за децентрализирано синхронизирани не устройствата ми. Скоростта е колкото поддържа мрежата, никой няма достъп до файловете ми и е супер надеждна.


Отдавна се каня да напиша една тема за една от любимите ми услуги - Dropbox. Това е услугата, без която не мога. Тя се грижи всички файлове между отделните ми компютри да са синхронизирани и надеждно архивирани. Dropbox е перфектният файлов организатор, който ми дава възможност да имам достъп до файловете си дори от отдалечени публични компютри. Откакто го открих, не използвам flash памети.

Dropbox

Dropbox е безплатен софтуер, който е достъпен за всички популярни операционни системи. След инсталация той се интегрира с файловия мениджър на операционната система и на желано от вас място създава една специална директория с името "Dropbox". Съдържанието в тази директория се синхронизира между вашия компютър и вашия Dropbox акаунт в Интернет.

Може да свържете безброй компютри към един акаунт, така че да синхронизирате съдържанието в специалната директория между всички тях. Не е задължително да свързвате само компютри, може да свържете мобилни телефони, iPad устройства и всякакви подобни. При добавяне, редактиране или изтриване на файлове в специалната директория, промяната ще се отрази на всички свързани устройства.

Като за начало разполагате с 2Gb пространство, което лесно може да увеличавате при изпълнение на някои елементарни задачи или при докарване на нови потребители на системата. Примерно, ако се регистрирате през моята партньорска връзка, ще получите 250Mb бонус още със старта! Разбира се, и аз ще получа толкова :)

Рядко се наемам да препоръчвам софтуер, защото честно казано много често сменям програмите, с които работя. Dropbox ползвам от около година под Linux и наистина ми улеснява живота. Аз съм под Ubuntu, а те имат подобна услуга - Ubuntu One. Изпробвал съм и нея - според мен не може да се сравнява като скорост и удобства с Dropbox. Да не говорим за интеграцията с останалите системи и устройства.

Като цяло Dropbox има много предимства и удобства, които не смятам да засягам подробно. Примерно всички файлове дори след изтриване се пазят 30 дни и могат да бъдат възстановени или перманентно изтрити. Сигурността е на максимално ниво - правил съм проучвания в тази посока. За мен това беше решаващ фактор при избора ми на подобна система.