Блог на Васил Тошков

Съвети при избор на фирмени домейни

Домейнът е името на сайта в Интернет. Има условно три вида домейни: универсални (.com, .net), регионални (.bg, .fr) и специализирани (.edu, .dj). В нашия случай, при изграждането на представителен фирмен сайт, трябва да използваме универсален или регионален домейн. За по-добър ефект при търсачките се предпочитат регионалните домейни.

домейни

Домейнът трябва да съдържа името на фирмата или основната ключова дума на дейността на фирмения сайт. Има вариант да се съдържат и двете, но е за предпочитане домейнът да е възможно най-къс. Не е препоръчително в името на домейна да се използват тирета, защото хората забравят да ги пишат при запомняне и/или диктуване.

Има и случаи, при които тиретата помагат за SEO оптимизацията на сайт. Това е когато в името на домейна е трудно да се различат съставните ключови думи. Пример: "seooptimization.com" е по-добре да бъде "seo-optimization.com". В този случай тирето не само помага на търсачката да разбере домейна, но и на потребителите. Вторите в този случай рядко забравят тирето.

За самата търсачка е добре домейнът да е регистриран при квалитетен регистратор, а не при някой неизвестен такъв. Големи и квалитетни регистратори са: Godaddy, Enom Inc., Tucows и други. За български регистратори препоръчвам домейни от InBG (те са лицензиран реселър на Enom Inc.).

Добре е домейнът да е колкото се може по-стар. Стари домейни, разбира се, се намират трудно. Добре е домейнът да е на поне една година, преди да се бута сериозни в търсачките. И като за последно, домейнът трябва да е регистриран поне за две години напред, за да го приемат търсачките на сериозно. Това последното е моя теория, която засега дава резултат.