Блог на Васил Тошков

Dofollow блог за коментари с текст по избор

dofollow блогове

Реших да направя коментарите в блога SEO Bulgaria да са с реална връзка (dofollow). Коментарите се публикуват директно (не се изисква одобрение). Може да използвате текст по избор, тоест, ключови думи. Добре е коментарът да е поне малко релевантен с текста на съответната публикация. Грубият СПАМ няма да се толерира.

Преди и този SEO блог беше с dofollow коментари, но се наложи да мина на системата Disqus и коментарите вече минават през JavaScript, тоест, не са видими за търсачките. Това обаче не спира редовните спамъри да се пробват редовно. Като ми остане време ще се опитам да вкарам коментарите от тук в индекса, чувам, че имало такова API.

И преди бях писал, че съм твърдо против nofollow релациите. За съжаление те вече бяха приети за част от HTML5 и трябва да свикваме с тях. Последните проучвания показват, че успелите сайтове имат доволно количество nofollow връзки. Появиха се теории, че само с dofollow връзки сайтът започва да изглежда спамърски и едва ли не му трябват и nofollow такива.

За последното не съм много съгласен. Според мен, просто известните сайтове се споделят и по социалните мрежи, където повечето връзки са nofollow.