Блог на Васил Тошков

Не бъди зъл като чичо Google

Преди няма и година реших да правя класация за имоти, като за целта ми трябваше подходяща система за управление на съдържанието. Търсих безплатни и платени варианти, за мен беше важно системата да върши работа и да е малко или много SEO. Всичките платени варианти бяха под всякаква критика - не даваха реална връзка, бяха обемни, бяха грозни, просто не ставаха.

Единственото смислено решение беше системата Aardvark Topsites, която на всичкото отгоре беше напълно безплатна. Сайтът им имаше ранг 7 или 8, ако не се лъжа, следователно можеше да й се има доверие. Инсталирах я, вършеше работа (и все-още върши), но като цяло беше много бъгава. След като пренаписах почти половината код, системата започна да работи за мен.

След това започна голямата чистка на директории в Google, при която много сайтове останаха с изрязан или въобще без ранг. Сайтът на тези пичове тогава пострада, защото продаваше връзки на 2-3 SEO фирми, говоря за връзки към SEO сайтовете им, а не за клиентите им. Нормално е. И аз да имам сайт с ранг 7-8 и аз ще продавам връзки. Все-пак трябва да се живее!

Пича си беше измислил перфектна схема - прави продукт, който се търси и никъде го няма. Задължава потребителите да не махат връзката от него. От друга страна самия продукт (класацията) цели именно да събира много връзки и ранг, тоест голяма част от този ранг отиваше директно при създателя на системата. Всички са доволни - потребителите, посетителите и авторът на програмата.

Но един не е доволен от цялата игра - чичо Ви Google. Защо ли, защото не печели нищо, а хората печелят на негов гръб. И какво се случва - сайтът на системата един ден осъмва с ранг 4. SEO фирмите спират да си плащат за връзки, следователно проектът няма откъде да се финансира. Авторът пък спира да се занимава със системата. И аз да съм - и аз ще спра.

На няколко пъти съм разговарял с Jeremy Scheff, авторът на системата. Споделях с него бъгове, които откривах в системата. Съветвах го за различни подобрения във функционалността и сигурността. Предлагах добавки, даже съм писал такива. Но някак си у човека вече я нямаше амбицията да развива системата. Абе, изобщо не му се занимаваше. Вече година няма нова версия, не вярвам и да има.

Какво се случва - нещо полезно е на път да изчезне, защото от Google решиха да го смачкат. Кой губи - потребителите. Но не са само това жертвите. Погледнете Alive Directory и Aviva Directory. Те са с ранг нула вече няколко месеца. Купувал съм връзки и от двете директории, доволен бях. Подредени са много добре, цените са добри - директории мечта. Но къде сгрешиха - продават връзки, а Google от това не печели.

Искат качествено съдържание - еми щом една връзка струва 70$, каква е вероятността тя да не е качествена? Кой ще даде толкова пари, за да линкне нещо некачествено? Да не говорим, че редактори на директорията пишат наново описанието на всяка връзка, за да не се повтаря, да е по-обективно и изобщо по-качествено. Имат и строги правила за сайтове, които приемат.

Тук идва въпросът от къде тези директории имат толкова висок ранг? Правят дизайни, най-вече за WordPress, като в дъното на всяка тема има връзки към студиото и към директорията. Потребителите на WordPress получават качествен дизайн, директорията получава ранг, който иска си купува връзка от директорията, за да получи и той ранг - всички са щастливи.

Но Google не иска така, ако искаш да се класираш напред, не е редно да ходиш при SEO. Не е редно да си купуваш от тези супер нелегални връзки от нелегални директории. Достатъчно е да си плащаш постоянно в AdWords и сайта ти може от време-навреме да се появява в дясната колона на търсачката. Тези връзки не са ли и те купени? На мен това не ми стига и няма и да ми стига, като знам ефективността на тази реклама.

В книгата "Историята на Google" си спомням, че пишеше, че от компанията нямат нищо против купуването на връзки. Даваше се пример, че ако успееш да си уредиш връзка от главната страница на Yahoo, то или имаш нещо много качествено или си си платил достатъчно. Тоест, няма нищо нередно в цялата работа - сега се обърнаха против собствените си принципи.

Според мен няма нищо лошо и нечестно в това, който има пари да си купува връзки. Това си е инвестиция в развитието на Интернет. Който е кадърен ще успее да изплува и без да купува връзки. Който не е - ще си плаща за известност. Тези пари отиват пак при потребителите под форма на програми, дизайни и какво ли още не. Затова, не бъдете зли като чичо Ви Google!