Блог на Васил Тошков

Доживях недоволен от мен SEO клиент

Тази дни ми се обади един клиент, които бях работил преди доста време, ама наистина доста време. Няма да споменавам имена, сайтове и ниши, за да не се обиди някой. Става въпрос за една от най-конкурентните откъм SEO ниши в България. Основната фраза дава 83,3 милиона резултата в Google, а от тях аз бях постигнал трето място за около три месеца.

Сумата - беше отдавна, бях глупав - 400 лева. Клиентът не искаше да си плаща за SEO поддръжка и напълно естествено сайтът му падна до девета позиция, което също не е толкова зле, след толкова време. Като се има предвид, че нямах достъп до сайта, докато го работих и махнах много от връзките, които тогава му държах от мои проекти. Даже много малко е паднал в търсачките.

Та, клиентът е недоволен и обвинява мен. По неговите думи са му "намалели продажбите". Бил дал пари за оптимизация, а не забелязал да продава повече. Че аз да не съм отдел продажби? Обясних му как стоят нещата, колко са малко парите и как без поддръжка не стават нещата. Препратих го и към условията за използване на сайта, за да види, че не обещавам позиции и трафик.

Нямах намерение да разгласявам случая, но чета SEO Book (която Огнян любезно ми изпрати) и едно изказване на Aaron Wall ме мотивира да го направя. Книгата е доста добра, напечатал съм си я и усвоявам бавно нещата от нея. Като я завърша ще споделя впечатленията си. Малко се отклоних от темата, ето и цитата, който имах предвид (превеждам):

Позиционирах клиенти на 1-во място в Google за думи, които струваха повече от $10,000 на месец, като им вземах по-малко от $1,000 еднократно за услугата и още са недоволни. Това получаваш, когато приемаш клиенти еднократно и се продаваш като стока. Тези хора не могат да оценят какво получават.

До сега не съм срещал недоволстващи клиенти от SEO, напротив. Всеки втори такъв се е свързвал с мен в един по-късен етап, за да ми благодари. Бях събрал много благодарствени писма, които смятах да публикувам в сайта един ден като Testimonials, но това така и не стана. Едва ли и ще стане, като се има предвид, че целта ми е колкото се може по-малко да работя с клиенти.

Искам да Ви покажа, че еднократната SEO оптимизация е отживелица в България и не само. Може да донесе само проблеми, а резултатите са спорни. В моя случай има такива и това ясно се вижда, дори днес. Предлагам услуга "Регистрация в Търсачки" - еднократен процес на популяризиране, но никой не я иска. Всеки иска всичко, да е номер едно, при еднократно плащане. Еми, не става!