Блог на Васил Тошков

Ще спре ли Google крадците на съдържане?

Може би най-големият проблем за SEO-тата в момента, са крадците на съдържание и в частност RSS агрегаторите. До ден днешен Google не може да се справи с тях и не са редки случаите, когато подобни агрегатори добиват небивал авторитет и завличат съдържанието на стотици автори в своя полза. Естествено, в повечето случаи авторите си нямат и идея какво става и не осъзнават, че са ограбени.

Преди около месец си харесах една статия в Интернет от източник, който е доста известен, има много и качествени статии, но SEO-то му куца. Нисък TrustRank, PageRank и всякакъв там ...Rank. Копирах статията в мой блог с много висок авторитет и както е редно - в края на статията сложих реална връзка точно към оригинала на статията. Всичко си беше по правилата и не съм имал намерение да крада статията.

Моят блог има реклами на Google Adsense. Около 24 часа след копирането на статията, на страницата на моето копие не се показваха реклами или се показваха социални такива. Помислих си: "Колко хубаво са го измислили Google, да се борят с MFA агрегаторите на съдържание". Статията ми, както е редно, се заби в Supplemental Results. Всичко мина точно както го очаквах.

Но на другия ден, познайте какво става? Влизам в сайта си и рекламите на статията си вървят с пълна сила. На всичкото отгоре, моят сайт излиза на първо място при търсене на тази статия и оригиналът на статията е закопан в Supplemental Results. И всичко това при положение, че съм посочил ясно и с реална връзка точно оригинала на статията. Изглежда първата седмица е критична при такъв процес.

По принцип след подобно посочване на оригинала, търсачката се ориентира по-добре и прави правилния избор. Не мога да разбера обаче, толкова ли е трудно просто да се избира по-стария ресурс и той да се смята за оригинал? Или поне някаква формула, в която фактори да времето, връзките към оригинала и естествено качеството на сайта, но в по-малка степен. Сега излиза, че аз мога да ограбя бедния сайт за нула време!

Една хитрина, която аз използвам, когато някой ми открадне статия от мой блог в друг блог. Ако блогът на крадеца позволява коментари, пиша коментар с името си относно статията и като връзка зад името си слагам точния адрес на моята (оригиналната) статия. Ако имам късмет и коментарът ми е пръв, в кода на сайта се получава статия, в края на която има връзка към мен (оригинала).

Изпробвал съм го - работи и съдържанието отново се причислява към мен. Дори връзките от коментари да са с nofollow - няма проблем. Всички знаем, че Google си ги следи тези връзки. Но ако крадецът е сериозен ресурс, както примера, който дадох, тогава отърване няма. Частично решение е да използвате ограничен RSS и да пишете по-лично в статиите си. Така и машините и хората ще са затруднени да ви копират.