Блог на Васил Тошков

Блогът вече е върху нова система - Cloxy CMS

Cloxy CMS Freedom

Заглавието казва всичко - преминах и тук на нашата система Cloxy CMS. Крайно време беше да сменя системата, защото старата, на която повече няма да споменавам името, товареше прекалено и имаше повече от сериозни проблеми със сигурността. Смятам да инвестирам в личния си блог, за което ми трябваше повече гъвкавост, която старата система не предоставя.

Адресите на публикациите са запазени, както и коментарите на потребителите. За последното искам да благодаря на системата за коментари Disqus, която е нещо страхотно и я препоръчвам от сърце на всички. Искам да благодаря и на пичовете от HostBulgaria.com, които ми сложиха PHP 5.3 на секундата, жизненоважен, за да мога да си пусна SQLite 3 база данни.

Дизайнът засега ще е шаблонът по подразбиране на системата - Cloxy Theme. Този шаблон аз съм го правил, въпреки че изобщо не разбирам от дизайн. Но пък разбирам от HTML5 и CSS3, така че резултатът поне за мен е сполучлив. Важното е, че текстът лесно се чете. Приемам всякаква градивна критика в тази посока и ще съм благодарен, ако някой си каже мнението.

Нормализацията на базата данни от старата система ми отне цял ден. Не беше от най-приятните занимания. Сблъсках се с толкова бъгове и пропуски, че по едно време чак бях загубил надежда. Накрая обаче успях да направя разширение, което автоматично прави export на базата в стандартен формат за Cloxy CMS и SQLite 3. Ще го използвам и на други места ;)

Прехвърлянето към домейна toshkov.com също върви успешно. Признавам, че не трябваше толкова да избързвам с прехвърлянето и на системата. Рисковано е от SEO гледна точка. Преди два дни обаче се наложи да се прибирам по спешност заради хакерска атака към друг сайт върху старата система и тогава беше моментът, в който чашата преля.

Сега съм свободен и мога да правя каквото си искам с този сайт. Не случайно казвам сайт, защото това вече не е просто блог. Границите паднаха и сега с въображение мога да творя каквото си искам на този прекрасен домейн.