Блог на Васил Тошков

Google закриват всички свои услуги заради Google+ !

Google вече закриха някои техни услуги, като Google Buzz, Picasa, Google Friend Connect, iGoogle, Jaiku и много други, които припокриват функционалности или се явяват конкуренция на тяхната социална мрежа Google+. Бавно затварят и Google Places, който се премества на Google+ Local. Днес стана ясно, че ще затварят и Google Reader.

В този ред на мисли аз предлагам да затворят и следните услуги:

Blogger

Блоговете умряха, да живее социалното блогване! Блогърите могат да си пишат статиите директно като постове в Google+. Вече няма Google Reader, че да се надяваш някой да ти чете блога, така че решението е да се блогва директно в Google+! Няма да си играем и да споделяме в последствие отново там.

YouTube

Просто вече няма смисъл от него. В Google+ могат да се качват видеа. Защо да се раздвояват на две места, а и вече закриха Google Video, идва ред и на YouTube. Така или иначе видеото в YouTube е мъртво, ако не се сподели в Google+, защо да се раздвояват и коментарите?

Gmail

Пощите са отживелица. Опитаха се да ги изместят с Google Wave, но не им се получи, защото се наложи и него да затворят заради Google+. Сега вече могат да се направят лични съобщения в Google+ и пощите стават излишни. Те вече закриха Buzz, който беше част от Gmail, идва на ред самия Gmail.

goo.gl

Какъв е смисълът да съкращаваш адреси за Twitter, при положение, че той няма шанс пред конкуренцията на Google+? Twitter или сами ще се закрият или Гугъл ще ги купят и закрият (заради Google+), така че от сега спираме да се занимаваме с него.

Google Bookmarks

Никой вече не запазва отметки само за себе си. Да живеят социалните отметки! А ако толкова някой се притеснява да сподели определена връзка, може да го направи само със себе си в Google+ и така да си я запази. Google Bookmarks е излишен!

Google търсене

Няма смисъл вече от стандартното търсене в ерата на Google Plus и социалното търсене. Така че търсачката може спокойно да се закрие и на адрес www.google.com най-накрая да започне да се отваря директно Google+.


И накрая сериозно - най-много се притеснявам за Feedburner. Всичките ми читателски абонаменти минават от там и ако го закрият ще е по-пагубно и от Google Reader. Читателите на текущия блог през тези две техни услуги са над 500.