Блог на Васил Тошков

Изключване на Caps Lock бутона

Има два бутона на клавиатурата, които страшно много ме дразнят и според мен са напълно излишни. Единият от тях се казва "Caps Lock", другият "Num Lock". Първият превключва буквите на клавиатурата от големи в малки при еднократно натискане, а вторият заключва бутоните на малката клавиатура.

С "Num Lock" бутона нямам проблеми откакто си купих лаптоп, тоест от 3 години, но "Caps Lock" продължава да ме мъчи. От една страна е до буквата "А", а тази буква често се използва при писане. От друга страна е точно под бутона "Shift", който също толкова често се използва и сякаш обезсмисля бутона "Caps Lock".

На всеки се е случвало да пише известно време и после да види, че е писал с големи букви, защото неволно е натиснал "Caps Lock". Да не говорим какво става, ако бутонът е натиснат и се опитвате да си напишете някъде паролата. Мъчих се да се сетя за какво положително може да се използва този бутон и не успях.

Като за начало мислех да го откъртя с отверката, но щеше някакси да ми загрози компютъра, затова реших да подходя малко по-деликатно и софтуерно. Ако искате да го спрете - начинът е от регистъра на Windows. Като за начало отворете любимия си текстов редактор и създайте един файл с име cl.reg .

После във този файл напишете следното:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
"Scancode Map"=hex:00,00,00,00,00,00,00,00,02,00,00,00,2a,00,3a,00,00,00,00,00

и го запазете някъде на диска. Стартирайте файла, щракнете "Yes" и рестартирайте компютъра. Вече бутонът ще се държи като "Shift" и голяма част от проблемите Ви неусетно ще намалеят :)

Защо пиша всичко това - ще ставам блогър, а блогърите работата им е да пишат. Следователно този проблем е и проблем на блогърите. Този код съм го тествал на Windows XP и работи, за Vista или по-стари системи нямам опит.