Блог на Васил Тошков

Разпределяне на българския SEO пазар

Отдавна не съм писал в блога, не че нямам желание и идеи, но напоследък не ми остава много свободно време. От доста време, обаче имам идеята да напиша един материал за това как според мен е най-добре да работим заедно българските SEO-та. Не твърдя, че съм на 100% прав.

SEO-то се превръща във все по-скъпа услуга, поради големия натиск на Google. Това е напълно нормално и тенденцията е SEO услугите да стават все по-скъпи и по-скъпи. Самата работа става по-трудна, защото търсачката, както вече съм казвал, събира информация от вече няколко свои услуги.

Наливат се и все-повече пари в технологията на търсене. След няколко години ще задаваме въпроси на Google, а не само ключови думи, но това е друга тема. Идеята ми е, че SEO-то няма да умре, но всеки, който го иска, ще трябва да си плаща добре и редовно.

България е прекалено изостанала във всяко едно отношение в Интернет (освен в чатенето и сайтовете за запознанства). Прекалено много ниши са с твърде слаба "SEO конкуренция" и е прекалено лесно да се позиционира сайт в тях. Именно затова аз наскоро позиционирах два сайта за кърти и почистване.

Имам претенцията да твърдя, че пръв в България, по съвсем голяма случайност, въведох оптимизирането и даването под наем на сайтове. Не че е голям бизнес, не че се изкарват някакви кой-знае какви пари, но ми се отдаде възможност и пробвах. Взе, че се получи.

Странното е обаче, че много колеги се хвърлят да оптимизират в нишите, в който се боря. Става въпрос за хамали, кърти, транспорт, огнеупорни каси и всякакви подобни. Аз не се гордея с тези си постижения и искам да се занимавам с по-сериозни ниши. Не съм положил и никакви значителни усилия за постигане на позициите им.

Смешно е, смешно е да си пречим, като можем да работим заедно! Защо трябва да играем против себе си, да се съревноваваме? Има ТОЛКОВА МНОГО свободни ниши, които не са запълнени и са с минимална "SEO конкуренция". Просто очаквам тези дни да ми се появи конкуренция за думата "почистване".

Аз не мога да оптимизирам навсякъде и нямам желание да се занимавам с подобни простотии. Но когато клиентът плаща - защо да не му взема парите? Но това не означава, че щом оптимизирам в тези ниши, то има пари само в тях. В някои дори няма никакви пари и проектите западат.

Ето жокер: саниране, изолации, мебели, паркет, окабеляване, видео наблюдение. Това са все ниши със слабо оптимизирани сайтове и голямо търсене. Еми оптимизирайте и продавайте сайтове там! Няма да си пречим и ако разменим накрая по една връзка - всички ще са щастливи.

Моето предложение е всеки, който се занимава сериозно със SEO в тази държава, да поема еднократни и партньорски проекти в ниши, в които не се борят други негови SEO колеги. Работа има колкото си искаме, въпросът е да работим заедно и всеки да си знае каква ниша държи.

Иначе... иначе просто играем против себе си, увличаме се в един кръг на постоянно себе доказване, от което никой не печели. Аз лично винаги съм се опитвал да не взимам конкурентни на мои колеги проекти. Отказвам на такива клиенти и запитвания, и им обяснявам каква е причината.

Естествено, те продължават да пускат запитвания и накрая получават нужното им.