Блог на Васил Тошков

Има ли хляб в българското SEO?

През последите години много се промениха начините, по които се оптимизира един сайт за Google. Преди сайтовете в българския и световния Интернет бяха няколко пъти по-малко, а Google си спазваше принципите и не лъжеха собствениците на сайтове кое влияе положително и кое не на класирането.

Беше достатъчно да се сложи по малко текст на всяка страница, различни заглавия и мета тагове и вече имаме оптимизиран сайт. После го регистрираме в стотиците български портали и директории, които тогава нямаха атрибут nofollow на връзките и сайтът вече е класиран в ТОП10.

Ако и това не е достатъчно, можеше да се направят регистрации по форуми и книги за гости, където също даваха реална връзка. Можеше и да се купуват връзки от страниците на някой по-голям сайт, защото тогава това беше разрешено, даже от Google казваха, че няма да го забраняват, но уви - забраниха го.

Може би много хора се засилиха да правят SEO и разбраха, че важното на един сайт не е домейнът или дизайнът, а позициите и трафикът му. Повечето хора, особено в България веднага започнаха да се правят на тарикати и да търсят по-лесни начини за набавяне на връзки. Започнаха и да крият съдържание и ключови думи, включително и аз.

Всичко това ядоса Google и в резултат на неговата ярост е, че в момента е много по-трудно да се класираш добре там, където искаш. Като добавим и факта, че броят на страниците в Интернет постоянно расте, тогава играта става още по-сериозна. Самите SEO услуги започнаха да поскъпват и ще поскъпват до безкрай.

Тези високи цени обаче са непосилни за повечето българи, затова истинските SEO специалисти вече не предлагат еднократна оптимизация, а търсят партньорство. Така те успяват да се изхранят, имат мотивация да промоцират съответния сайт и по сайта постоянно се работи, тоест дърпа напред.

Но дори цените за партньорство се виждат високи на българския предприемач. Това мога да го докажа с историята около сайта Kyrti.com. Домейнът стана мой след като се доверих на поредния клиент и започнах да му правя сайт, преди да си е платил. След като не си плати реших да го позиционирам по думата "кърти" и да го продам.

Но домейнът започна много да ми харесва и позициите му станаха прекалено добри и реших да не го продавам, а да го давам под наем. Имах невероятни оферти от хора, които искаха да го купуват, но им отказах. В момента му искам 100 € на месец, обадиха ми се поне 10 човека и всичките ми свалят цената.

Просто баща ми е търговец и такива пазарлъци при мен не минават, даже ме дразнят с плоските си номера. Но странното е, че им даваш готов сайт с челни позиции и те пак не са съгласни. Биха се съгласили обаче да си платят 200 лева на поредното хлапе със шаблонен сайт, който предлага SEO и да се опитат се класират.

Заради всичко това от няколко месеца работя само по собствени проекти и по проекти със стари партньори. Сега, като се замисля, това може даже да е за добро. Така че, хляб от SEO в България има, но не го ядат тези, които могат и го заслужават. Цената на професионалистите се подбива от Freelancer-ите, а хората не разбират и избират цената пред качеството...

Преди за завърша статията искам да благодаря на Огнян Младенов за пожеланията и връзките. В момента сте тук и четете това благодарение на него. Искам да благодаря и на MacTeP, защото тази статия е мотивирана от неговите коментари в предишната тема.