Блог на Васил Тошков

Англичаните продават имотите си в България

Вече не е тайна за никой, че съм собственик на един доста добре класиран сайт за имоти BulgarianProperties.info. Искаше ми се да е тайна, но не знам от къде и как изтече информация. Няма значение - сайтът според мен вече е безполезен, в следващите редове ще обясня защо.

Исках да е експеримент и се получи успешен експеримент. Конкуренцията е голяма, а аз успях без никакви инвестиции да постигна трето място в google.co.uk по търсене на Bulgarian Properties. И на други подобни фрази съм в ТОП10, но сега ме мързи да търся, няма и значение.

Как го направих - не е тайна. Просто направих информационен сайт. Различава се от другите, че има малко повече текст и не е комерсиален. Това е почит достатъчно да стане дори номер едно. Не вярвате - опитайте! Търсачката разбира кога някой иска да бъде полезен на другите.

Много хора, не знам как ме намериха, ме мъчиха да им продам сайта. Естествено имаха невероятни планове да му сложат списък с къщички и цени на главната страница и да махнат това грозно и скучно съдържание. За съжаление аз съм ударен в главата и не обичам да продавам.

Какво ми прави впечатление обаче - постоянно се свързват с мен англичани, които искат да се отвъртат от имотите си в България, а не да купуват. Причините: Главно ипотечната криза, която засегна и Англия. Но също така и некачественото строителство, бюрокрацията, корупцията и липсата на инфраструктура.

Естествено хиените на българския пазар веднага се преориентираха към Русия и Гърция. Голяма част от сайтовете за имоти осъмнаха на не до там качествен руски език. Но този път далаверата няма да мине, защото не се сменя толкова лесно насочеността на сайт по територия. Търсенето също е много по-малко.

А сайта ще си го оставя. Ще продължава и да бъде полезен, бълвайки информация за България, имоти и туризъм. Може и да дойдат по-добри времена, в които да е полезен. За сега е полезен, но за другите - чужденците. Също така печели добре от AdSense. Няма смисъл да го продавам :)