Блог на Васил Тошков

Bing в полза на SEO оптимизацията за Google

Новата търсачка на Microsoft е по-добра от всякога, но естествено, не може да се мери с Google. По принцип, много мразя компанията Microsoft - не използвам нейни продукти отдавна и съм щастлив човек. Но съм и щастлив от факта, че именно Microsoft създадоха достоен конкурент на Google. Конкуренцията при големите винаги е полезна, защото всички печелим от нея.

bing

Смятам, че Bing ще се отрази много добре на всички SEO-та, които целят позиции в Google. Ще ме попитате къде е логиката във всичко това? Bing в момента ми прилича на Google отпреди 3-4 години - търсачка, разчитаща изцяло на връзките между сайтовете, за да определи ранга на всяка отделна страница и да я класира. На мен отдавна ми липсва такава търсачка, а на Вас?

И на хората им липсва - Google пробиха именно с този принцип. За жалост, обаче, те си намериха още безброй начини да черпят информация за отделните сайтове и страници, и при Google вече връзките нямат същото значение, каквото имаха преди няколко години. Това направи Google малко по-трудна за SEO. Но пък търсачката залага повече на социалния елемент и се стреми главно да показва новите неща.

Microsoft, както винаги, откраднаха идеята. Друго не можеше и да се очаква от тях, едва ли ще измислят нова концепция за търсачка. Бутат една търсачка, която е с доста остаряла, но работеща при съвършени външни условия концепция. Под съвършени външни условия имам предвид, всички връзки между сайтове да са естествени. Отдавна обаче не е така - купените връзки и връзките с цел SEO преобладават.

И въпреки всичко, много хора харесаха Bing, чак го и използват. Колко това ще продължи, не мога да кажа. Според мен чудото е за три дни. Но важното е ефектът от цялата работа. Google ще видят, че този модел на търсачка, разчитаща изцяло на връзките, още работи и то работи сравнително добре, въпреки тоновете купени връзки и директории, създадени само за връзки с цел манипулация.

Това ще гарантира, че поне в близкото бъдеще, връзките ще имат високо, даже повишаващо се значение за всички търсачки. А ние SEO-тата разчитаме изцяло на връзки. Затова за бъдещето на SEO е от изключително голямо значение връзките да имат висока тежест и да са добър SEO инструмент.

Успехът на Bing доказва на нас и на Google, че връзките още са най-обективното мерило за успеха на един сайт в Интернет.