Блог на Васил Тошков

Моите критерии като част от журито на БГ Сайт 2012

BG Site 2012

Тази година имам честта да бъда част от журито на конкурса БГ Сайт 2012 в екипа на програмистите. Последните няколко години участвам в събитието с мои проекти, дори миналата година spodelime.com спечели 3-то място в категория StartUp. Този път съм от другата страна. Ето някои от нещата, които ще имам предвид при изготвянето на моите оценки:

HTML5 семантика (Outline)

От години се прави преход към семантичен уеб и спазването поне на елементарна семантика на HTML5 ниво е препоръчително. Семантиката позволява информацията на сайта да е разбираема не само за хората, но и за машините.

Адаптивен шаблон (Media Queries)

Живеем във времена, в които хората достъпват Интернет чрез голямо разнообразие от устройства и браузъри. Наличието на адаптивен уеб дизайн чрез CSS3 Media Queries е правилния начин един сайт да е удобен за работа под всички размери екрани, които съществуват днес.

Структура на URL

Добрите програмисти създават URL адресите на сайта подредени като логическа директорийна структура, без объркващи параметри. Пренаписването на URL адреси просто с цел параметрите да се обърнат в директории е грешка. Примерно: /cid/5

Скорост на сайта

Добрият програмист мисли за скоростта на сайта, който създава, с цел потребителите да се чувстват комфортно на него. Бързият сайт означава и по-малко натоварване на сървъра. Използването на асинхронен JavaScript, кеширане на HTTP ниво, както и малкият брой HTTP заявки за импресия са предимство.

Flash

Няма нищо лошо в това да се използва Flash на местата, където е наистина необходимо. Примерно, ако трябва да поставим някъде Flash банер. Но създаването на сайт, изцяло базиран на Flash е огромна грешка в днешно време и го превръща в мъртъв за повечето мобилни утройства.

AJAX URLs

Правилният начин да се направят AJAX URLs е чрез метода pushState(), при който адресите са неразличими от стандартните. Ако се използва методът чрез хештаг (#) в адреса, тогава трябва да е направен по правилния начин чрез (#!) и параметър "_escaped_fragment_", който търсят машините.

Табличен дизайн и рамки (Frames)

И накрая ще завърша с два силно негативни фактора. Сайтове, чийто код на страниците е поместен цялостно в таблица или е разделен чрез рамки (Frames), ще получават минимална оценка от мен. Това са техники от преди повече от 10 години и едва ли има какво да им обсъждаме.


Разбира се, ще се съобразя и с критериите, които цялата група от програмисти решихме. Постарал съм се да сложа по една връзка към всяко заглавие с повече информация по темата. Пожелавам успех на всички участници в БГ Сайт 2012!