Блог на Васил Тошков

Когато сайтът изчезне от резултатите

Случи ми се нещо много странно и искам да споделя опита си тук, защото може да е полезен на други. Преди около две седмици решихме да направим редизайн на Dieti.net, просто защото старият дизайн беше тъмен и грозен. Заложихме на скъпа тема на StudioPress с име Mocha, като темата не работи самостоятелно, а изисква Genesis Theme Framework.

genesis SEO

Отне ни към два дни да се преборим с темата, защото този Framework има "SEO модул", който нито е модул, нито е SEO. Накрая успяхме да подкараме сайта и се получи нещо наистина красиво, поне на външен вид. Само след час, обаче, сайтът изчезна напълно от резултатите на Google. Не беше деиндексиран, просто не се класираше за нищо, дори за собствения си домейн.

Реших, че е временно, поради смяната на темата и решихме да изчакаме. Както е по неписано правило, изчаках една седмица без да пипам нищо, но сайтът не се върна. На осмия ден върнах старата тема и само до няколко часа сайтът се върна в резултатите. Изводът беше, че Google не харесва темата, създадена от най-популярното студио за такива теми - StudioPress.

Седнах да пипам по темата, като предположих, че някъде крие нещо. И бях прав. Този "SEO модул" криеше съдържание, като започнем от хедъра, минем през страничната лента и стигнем до футъра. А темата си е напълно оригинална и актуална, като сме броили за нея към 80 долара. Отделно имаше много съмнителни скриптове, които се викаха накрая и които махнах.

Един час след активирането на изчистения вариант, сайтът пак изчезна. Решихме да пренапишем цялата тема, като я стилизираме и програмираме наново, без да се съобразяваме изобщо с оригиналния код. Използвахме само картинките, като направих оптимизация и по някои от тях, защото не е редно да имаш 30Kb изображение за фон, което може да се изреже до 2Kb ;)

Отне ни към 5-6 часа да стилизираме, нарежем и кодираме всичко. За първи път правих шаблон за WordPress от нулата. Честно казано не очаквах да е толкова лесно. Имаше си и своите бъгове, но като цяло упражнението мина без особени проблеми. Темата стана изключително сполучлива и лека, блогът направо хвръкна, като вече няма излишен код в шаблона си.

Вече трети ден работи новото произведение и засега няма конфликти с големия брат. Отървах се и от чудото, наречено Genesis Theme Framework - най-некадърно написания код, който съм виждал. Учудващо е как толкова известна тема на толкова известно студио прави толкова проблеми. Като се сетя колко още теми имат на тази рамка..., а проблемът им не е само в рамката...

Изводът е, че не трябва никога да се има доверие на WordPress тема, било то и платена. Не се знае какъв зловреден код може да има вътре, така че всичко трябва да се преглежда внимателно, преди да се активира! Другото е, че вече съм фен на малките теми с малко възможности. Не само са по-бързи, но и са по-лесни за преглеждане на кода. А там може да се крие всичко...