Блог на Васил Тошков

Няколко причини да не слагате музикален фон на сайта си

Напоследък доста често ми се налага да оптимизирам и оправям сайтове, които познайте - имат музика или някакви други звуци, които се стартират автоматично при вход в сайта. Всички читатели на SEO блога предполагам много добре знаят защо това не е добра идея и обрича сайта на пълен провал. За тези, които не знаят, ето няколко причини:

1. От SEO гледна точка - това вдига Bounce Rate

Ще започна със SEO причината заради тематиката на блога. Няма да обяснявам какво е Bounce Rate, накратко - процентът на хората, които напускат сайт веднага щом са го видели. Аз когато попадна на сайт с "музикален фон", веднага се изнасям. Изнасянето най-често става с натискане на бутона "Back" на браузъра, а там най-вероятно седи Google или друга търсачка. Когато търсачката види това - губите точки и то много, повярвайте ми.

2. Всеки харесва различен стил музика!

Това, че дадено парче или мелодия ви харесват, не значи, че и другите ще го харесат. Колкото и да е странно, няма музика, която да се харесва на всички, така че най-вероятно вашата мелодия няма да се хареса и на потребителите ви. Странно е и трудно за осъзнаване, но е факт.

3. Ами ако в момента потребителят слуша музика?

Аз примерно постоянно слушам музика и то не каква, а музика е перфектно качество. Фен съм на добрия звук и всякакви mp3-ки и подобни извращения не ми се нравят. Какво става, ако докато си слушам браузърът ми започне да свири отгоре нещо нискокачествено? Едва ли в сайт може въобще да се вкара качествен звук предвид обема на файловете.

4. Не всеки хостинг предлага неограничен трафик

Този блог примерно е на хостинг с неограничен трафик, но повечето хостинг компании предлагат пакети с ограничен такъв. Музикалните файлове, както вече бе споменато, са обемни и малко или много изразходват ценен трафик. Всичко това също така товари машината на потребителя, заради нуждата от ресурси за възпроизвеждане.

5. Защото другите сайтове нямат музика

Замисляли ли сте се защо другите сайтове нямат музика? Най-малкото защото ако имаха, модерния потребител, който в единица време има отворени средно 4-5 таба на браузъра, ще трябва да слуша "микс" от поне няколко парчета. Музиката дразни потребителя - приемете го. Сега са на мода опростените и ефективни дизайни.

Хората нямат време да се наслаждават на сайта ви. Те търсят това, което им трябва и напускат сайта по най-бързия начин. Имат и друга работа най-вероятно...

6. Ами ако искам да съм изключение?

Много клиенти са ми казвали, че искат техния сайт да е изключение от на пръв поглед еднотипните сайтове на конкуренцията им. И затова искат музика за фон. Това не е добра идея, защото е практика от 90-те. Тогава също така си слагаха картинки, които да хвърчат след курсора на мишката, из сайтовете се клатеха gif-чета с човечета, беше модерно и за фоново изображение да се слага снимка на звездно пространство. Още оригинални идеи, нали?

Много хора се водят на работа, докато сърфират из мрежата и последното нещо, което иска шефът им да чуе е музика от техните компютри. Звукът на skype се спира лесно, но на браузъра не. Имайте и това предвид, ако искате сайтът ви да е изключение.

И накрая сериозно - има много по-добри начини да подобрите един сайт и да оставите добро впечатление на потребителя... и на търсачките. Звуците и подобни ефекти бяха част от Web 1.0. Сега се водим в ерата на Web 2.0 и нещата стоят по малко по-различен начин.