Блог на Васил Тошков

Нова придобивка - ASUS Eee PC 1000h

Преди два дни видях в laptop.bg, че са пуснали десет инчово ASUS Eee PC 1000h и без дори да му прочета характеристиките, си го поръчах. Много съм зарибен по марката, но досега малките екранчета ме спираха. Сега екранът е малко по-голям и според мен достатъчен. Дойде вчера в 11:00 сутринта мъникът и оттогава само с него се занимавам.

Имах нужда от нов компютър, защото старият ми Acer TravelMate 2310 взе лека-полека да издава багажа. След като навърши три години, му се скапа микрофона на саунд картата, скапа се тъчпада, накрая тотално отказа и батерията. Много съм доволен от него, защото при такова натоварване още работи. Но сами разбирате, че се превърна от мобилен в настолен компютър.

Та, трябва ми мобилен и като ще е мобилен, нека да е ултра мобилен. Взех го черен, с Linux, защото достатъчно пари съм им налял на Microsoft. Мъникът на външен вид е перфектен и удобен - без забележки. Изключително лек. Малко остават отпечатъци по полираната му повърхност, но пък производителите са предвидили това и в комплекта има микрофибърна кърпичка.

Операционната му система обаче е много зле. Аз така и не разбрах как да си инсталирам програми. Също така моделът е за България - има букви на кирилица по клавиатурата, а няма такава опция в софтуера. Има шест китайски азбуки + английската фонетика. Как ли не го мъчих - не поддава на модификации. Иначе си има браузър и всичко необходимо, колкото да го тестваш.

Започнах мъките да му слагам XP - до сега не съм успял. От къде ли не бутвах - от флашка, от SD/MMC карта. После смених флашката, викам, може нещо да не е наред. Е, така и не успях да си сложа "прозорци". Ще продължавам с опитите, а ако някой има опит и знае точно как става номерът - ще има голямо черпене от мен. В краен случай, ще си купя външно CD и ще се оправят нещата.

Много добро впечатление ми направи Wireless-a, който за такава малка антена (в малко мониторче), се държи много стабилно. Другото, което наистина ме впечатли, е батерията. Не знам дали някой ще ми повярва, но на стандартно натоварване, при нормален режим на работа (сърфиране в last.fm и youtube), при първия зарят, батерията издържа към 15 часа.

Цял ден го размотавах из целия град. Кой ли не го разцъква, какви ли не игри и глупости не му пускахме. През цялото време е вървяла музика от Интернет и тази батерия не пада и не пада. Да не говорим, че brightness-а на екрана е огромен. Буквално вечер не може да се гледа, ако не се намали, поне на половина. Това го споменавам, защото именно осветлението на екрана гълта най-много енергия.

Чух, че старото 7 инчово Eee PC много грее. При това нямам никакви оплаквания - учудващо малко загрява. Захранването обаче ми се струва по-топло от нормалното, въпреки че съм на климатик. Ако го изкарам на жегите, според мен ще се скапе. В много малък обем е вмъкнат много ампераж, което според мен не е добра идея, но и да гръмне - лесно се заменя.

Аз ще продължавам с опитите да му сложа XP. Накрая ще питам dzver, че като гледам, има повече опит с тази машина :) Като цяло съм много доволен от избора си. Спокойно си работя на такъв екран, даже вчера филм гледах - няма грешка. Препоръчвам го на всички, които се колебаят. Компютър, като всички други.