Блог на Васил Тошков

Всичко за Supplemental Results

Някои хора си мислят, че за да се класира напред един сайт и за да има той силни връзки е достатъчно този сайт да бълва много информация (текст). Затова се създават всякакви генератори на текст с цел SEO, но от Google отдавна са им хванали цаката, като поставят тези страници в "кошчето за отпадъци".

Какво е Supplemental Results?

В Интернет всеки ден се бълва огромно количество информация под формата на страници, като много малка част от тази информация е смислена и полезна за потребителите. Google се опитва да класифицира тази информация, като чрез алгоритми отсява ценното от плявата. Това е най-големият враг на SEO-то.

По-голямата част от страниците в Интернет биват причислени към Supplemental Results или "Допълнителни Резултати". Тези страници се класират при търсене САМО когато на това търсене не отговаря нито една "нормална" страница. Под "нормална страница" имам предвид страница, която не е в Supplemental Results.

Кои страници попадат в Supplemental Results?

Към боклука в Интернет попадат страници с малко или никакъв текст. Също така и страници, които нямат силни връзки към себе си. Това са основните два показателя по които Google разбира, че съответна страница не е интересна и полезна на никого.

Възможно е и нормални страници да си променят статуса и да бъдат причислени към Supplemental Results. Това се случва, когато към съответните страници се изгубят силни връзки или когато по тях няма никакво движение (промяна и добавяне на текст).

Въпреки всичко наличието на текст не е гаранция, че ще избегнете Supplemental Results. Ако на дадена страница имате текст, който е копиран от другаде, то тази страница със сигурност ще попадне в Supplemental Results.

Как да се предпазим от Supplemental Results?

Слагайте достатъчно текст и то уникален текст на страниците си. Подсигурете се, че към този текст има достатъчно силни и качествени връзки както от текущия сайт, така и от външни източници. Много полезни в случая са социалните мрежи, като dao.bg примерно, които дават реална връзка към материала.

Хубаво е и страниците да се допълват с текст след време, като примерно при блоговете този текст се набавя чрез опция за коментари. Други по-комерсиални проекти слагат новини в дъното на всяка публикация или извадка от първенците в някой социален сайт. Важното е да има движение.

Най-важна в случая е и структурата на сайта. Тук не се чувствам достатъчно подготвен, но има CMS системи, които подреждат текста така, че всяка публикация да има определен брой връзки от други публикации. Такива системи са Wordpess, Pligg, vBulletin и други.

Има ли някаква полза от страниците в Supplemental Results?

Честно казано има, но минимална. Да речем, че една страница от допълнителните резултати има някаква вероятност да се класира при търсене, дори минимална. От друга страна връзките от такива страници също имат тежест, но примерно 10 пъти по-малка от връзките в "ценни" страници.

Още интересни факти

1) Google има отделен бот за Supplemental Results, който обикаля страниците много рядко. Някои източници твърдят, че тези страници не биват посещавани никога повече от бот, затова препоръчват при манипулации с цел излизане от Supplemental да се слагат още връзки и нова карта на сайта.

2) Чувал съм, че параметрите в адреса на сайта играят роля при класифицирането на страниците. Така че - придържайте се към SEO Friendly адреси и избягвайте сайтовете Ви да имат за под-страница числа от рода /?p=56

3) По мои наблюдения някои начинаещи SEO-та слагат метатагове на страниците на свои клиенти и проекти с цел да подобрят класирането. Но грешката, която допускат, е че често слагат еднакви мета-описание и заглавие на страниците на сайта. Това веднага вкарва всички страници освен главната в коша за боклук!

Още едно доказателство за това, че евтините (начинаещите) SEO оптимизатори могат повече да ви съсипят сайта, отколкото да Ви изкачат в индекса.

Извод

Ако искате Вашият сайт да е SEO оптимизиран, то избягвайте страниците ви да попадат в "допълнителни резултати". Това според мен е най-лошото наказание от Google за един сайт и борбата с него може да е много дълга. Подсигурете към сайта си достатъчно качествени и силни връзки.

Осигурявайте по минимум една външна връзка за всяка под-страница и по възможност правете промени и по тези страници чрез добавяне на текст, коментари, новини и т.н. Колкото по-силен е един сайт, толкова по-малко страници от него ще попадат в Supplemental Results. Но пак структурата е от основно значение.