Блог на Васил Тошков

Всичко за Google SandBox

Някои от Вас ще си кажат, че Google SandBox е мит от миналото, който е рядко срещано явление в наши дни, но грешите. Това животно още съществува и тормози новите сайтове в Интернет, като ги изкарва от играта за месеци.

Какво е Google SandBox?

Това е ефект, при който съответен сайт бива наказан за месеци и липсва от резултатите при каквото и да е търсене. По-точно сайтът се вижда в резултатите само при търсене на думи (фрази), които се срещат само в този сайт.

Общо взето при добивани на такова наказание, главната страница на сайта бива обявена за "допълнителен резултат". Това обяснява показването ѝ в резултатите само при търсене на строго специфични за съответния сайт думи и фрази.

Как се попада в Google SandBox?

Отговор на този въпрос е трудно да се даде, защото това е конфиденциална информация на Google. Опитът показва, че най-вече новите сайтове (с малко история) попадат в Google SandBox. Това се случва и след прибързана SEO кампания.

Други собственици на сайтове споделят, че са попаднали в Google SandBox след ръчно добавяне на сайта им в Google. Аз съм нямал такива случаи и не виждам логика в това, но все-пак и тази теория не е за изключване.

На мен лично вече два пъти ми се случва мой сайт да попадне в Google SandBox след смяна на DNS сървърите (хостинга) на нов сайт. И в двата случая ме държа към 8 месеца, което разбирате, че са големи загуби.

Как да се предпазим от Google SandBox?

Моят съвет - купувайте стари домейни. Старите домейни дават голяма свобода и може да правите по-интензивни SEO кампании. Общо взето съществува непрекъсната, строго-растяща функция, чиято графика симулира увеличаването на ранга на съответен сайт.

Тази функция не е известна (разбира се), но да предположим, че е x2 . Ако графиката от SEO оптимизацията на сайта, тоест трупането на връзки е такава, че премине графиката на въпросната функция, то сайтът попада в Google SandBox.

Тоест има една допустима скорост на нормално развитие на даден сайт. Ако тя бъде премината, тогава Google разбира, че по сайтът се прави черно SEO или се използват други черни според него методи за позиционирането му.

Как да излезем от Google SandBox?

На този въпрос ми е най-трудно да отговоря. При всяко положение не спирайте да работите върху сайта и не се отчайвайте. Сайтът все-някога ще излезе от там, а и нищо направено през този период не е загубено.

При мен сайтовете след като излязоха моментално забиха първо място в категориите си. Дори аз се учудих как стана това. Оказа се, че много хора са ги намирали и са слагали връзки към тях, въпреки наказанието.

Колегата Янев е бил свидетел, как смяната на WordPress тема изкарва сайт от Google SandBox. Честно казано - напълно е вероятно, защото е сериозна промяна, както примерно смяната на хостинга.

П.С: Може да има правописни грешки в статията - инсталирах си новата българска фонетична клавиатура и ми е адски трудно да свикна. Да се надяваме, че ще се наложи като стандарт, защото е доста по-смислена от старата.