Блог на Васил Тошков

Google Adwords Qualified Professional – Search Advertising

От днес съм AdWords сертифициран! Как се случи всичко и как да се сертифицирате и вие, четете в по-нататък.

Google Adwords Qualified Vasil Toshkov

Всичко започна на 4-ти септември, когато бяхме поканени на AdWords обучение в BetaHaus покрай участието на фирмата ми в програмата Google Engage. В програмата Google Engage за агенции участваме още от стартирането ѝ в България през юни месец, когато получихме покана от Google да се присъединим и го направихме веднага.

Оказа се обаче, че присъстваме на второто под ред обучение за Search Advertising Advanced, а първото на тема Google Advertising Fundamentals е било още юни месец и не сме разбрали. Повечето от присъстващите вече бяха взели първия изпит и идваха да се готвят за втория.

За да се сертифицираш, трябва да вземеш Google Advertising Fundamentals Exam, както и един от следните: Search Advertising Advanced Exam, Display Advertising Advanced Exam или Reporting & Analysis Advanced Exam. Ние трябваше да вземем по два изпита за по-малко от месец, защото в края на месеца сменят конспекта, както и самия тест.

От Google дават безплатни ваучери за явяване на изпитите, защото принципно всеки струва $50. Ваучери се раздават чрез Google Engage програмата, както и на самите обучения. На Google Engage Day също раздаваха такива ваучери. Всеки ваучер важи за всички изпити, при положение, че някъде не те скъсат.

Сертификация като фирма

Да се сертифицира фирма е доста по-сложно. За целта фирмата трябва да има поне един сертифициран служител. Също така трябва да има МКЦ акаунт и изразходван бюджет най-малко $10,000 за последните 90 дни. Всичко това свързано с големи трудности докато се свържат всички участващи в процеса акаунти - МКЦ, личен, фирмен, Google Test Center и др.

При нас всичко е направено, остава единствено да достигнем необходимия оборот. Въпреки че вече имаме някакъв постигнат оборот, още не ни се отчита, защото има голямо забавяне при синхронизацията на информацията между отделните участващи в процеса акаунти. Целта ни сега е да сертифицираме Cloxy.

Накрая ще използвам възможността да споделя някои интересни снимки от първото събитие на Google в България - Google Engage Day: