Блог на Васил Тошков

10 често срещани SEO грешки от начинаещите

В тази статия искам да обърна внимание на 10 често срещани SEO грешки, които правят начинаещите SEO оптимизатори. Отдавна не бях писал за SEO, а това все-пак е SEO блог. Надявам се, че материалът ще е полезен. Аз съм правил и осъзнал някои от въпросните грешки, и сега споделям опит.

1. Прекалено дълги заглавия на документите

Повечето хора, като чуят, че думите в заглавието имат най-голяма тежест и измислят какви ли не огромни и завъртяни заглавия. Те са по-подходящи за мета таг "keywords", отколкото за заглавие. И да искате, не може да изредите всички думи, които отговарят на тематиката Ви.

Но в повечето случаи има фраза, която държи по-големия процент от търсенията. Може и да са 2-3 думи (фрази). Съсредоточете се върху тях и ги вкарайте в заглавието, ако може като смислено изречение. Заглавието не трябва да е повече от 100 символа, препоръчвам до 62.

2. Обръща се прекалено много внимание на метатаговете

Това са отживелици и просто няма нужда да се занимавате с тях. Единствено за главната страница може да се направи "description" метатаг с цел да се даде добро описание за Вашата дейност на търсещия.

3. Повтаряне на еднакви метатагове на всички страници

Някои толкова се засилват с тези тагове, че без да се замислят за последствията, ги слагат на всички страници от сайта. При динамичните сайтове и блог платформи това се прави много лесно, но малко знаят, че това е най-бързият път към Supplemental Results. По-добре да ги няма изобщо.

4. Четене на стари статии за SEO оптимизация

В Интернет има много стари статии за SEO, които проповядват използването на мета тагове, повтаряния на ключови думи в текста до пръсване и дори криенето на съдържание. Гледайте датата на това, което четете и знайте, че повечето номера вече не минават.

5. Повтарянето на ключови думи в несвяст

Това вече няма такава тежест, както и болдването им. Особено при блогове не е задължително да мислите за ключови думи (фрази), докато пишете. Повтарянето е полезно при статични сайтове и то не повече от 4-6 пъти. Даже е по-полезно формата на думата (фразата) да е различна - род, число и т.н.

6. Краденето на съдържание с цел SEO или нещо подобно

Това е много често срещано. Познавам много хора, които си мислят, че ако откраднат съдържанието на конкурент, допълнят го (евентуално) и по украсят сайта, ще цъфнат на първото място. И си вярват! Наистина! Но така номерът не става и започват да се чудят защо не са първи, а са най-добрите...

7. Обръща се прекалено много внимание на регистрациите

Добре звучи сайтът ти да е регистриран в 1 милион директории, но дали ще има резултат от това? Минимален. Ако е български, достатъчно е да се разхвърли по българските места (към 200 са) и няколко силни връзки са достатъчни. Всякакви регистрации в директории "еднодневки", са повече загуба на време, отколкото инвестиция.

8. Размяна на връзки с нетематични сайтове

Това също е много често срещано и аз съм го правил. По-добре, ако ще се разменят връзки, те да са тематични. Още по-добре е ако тази размяна не е директна, а чрез прословутия "3 way linking". Но ако са наистина тематични връзките, няма проблем да са реципрочни. И не разменяйте повече от 10 връзки.

9. Малко текст на началната и другите страници

Това е много често срещан проблем. Съдържането е 50% от SEO-то и търсачките много го обичат и търсят. Аз лично гледам да няма по-малко от 300-400 думи на началната страница. За съжаление много са сайтовете, по които няма текст, а само видео и картинки.

10. Слагане на AdSense на чисто нов сайт/блог

Това наистина е безсмислено. Не е много към SEO частта, но реших да го спомена. На всеки му се иска сайтът му да печели, но това няма как да стане веднага. Рекламите само ще подразнят и отдръпнат новите потребители. Препоръчвам през първата година на един сайт да не се слагат никакви реклами.